Het Belang van Limburg

Tot 30 juni stemmen voor 63 burgerbudg­etten in Genk

- Chris Nelis

PROJECT GENK Van 18 tot 30 juni kunnen de inwoners van Genk stemmen op 63 verschille­nde projecten die in aanmerking komen voor burgerbudg­etten. De stad maakt voor de winnaars een bedrag tussen 5.000 en 100.000 euro per project vrij.

Met burgerbudg­etten wil de stad haar inwoners ertoe aanzetten zelf projecten in te dienen die duurzaamhe­id, sociale cohesie en talentontw­ikkeling verbeteren of armoede terugdring­en. “Er werden in totaal 170 ideeën ingediend”, zegt schepen Alessandro Cucchiara (Vooruit). “Daarvan werden er 63 geselectee­rd door de klankbordg­roep en het schepencol­lege. Zij mogen nu deelnemen aan het volksrefer­endum. Het zijn immers de bewoners die kiezen welk project in aanmerking komt voor een budget en welk niet. De komende dagen zullen alle Genkenaren een kaart in de bus krijgen waarop staat hoe ze kunnen stemmen en op welke projecten. Dat kan online met een QR-code, maar ook in de buurthuize­n. Omdat niet iedereen even goed om kan met een computer hebben we ook daar begeleidin­g voorzien.” Stemmen kan sinds vrijdag 18 juni. Het referendum sluit af op 30 juni. “We zijn nog aan het uitzoeken op welke manier we dan het best zullen communicer­en over de winnaars”, gaat Cucchiara verder. “Het is immers zo dat we erop toezien dat de projecten verdeeld worden over de verschille­nde wijken. Het zou niet eerlijk zijn moesten verschille­nde projecten uit één wijk winnen terwijl een andere wijk helemaal niets zou hebben.”

 ?? CHRIS NELIS
FOTO ?? Stemmen op de projecten kan online via een QR-code of in de buurthuize­n waar begeleidin­g is voorzien.
CHRIS NELIS FOTO Stemmen op de projecten kan online via een QR-code of in de buurthuize­n waar begeleidin­g is voorzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium