Het Belang van Limburg

Ook deputatie weigert afbraakver­gunning voor brugwachte­rswoning

-

De bestendige deputatie heeft geweigerd om een vergunning te verlenen aan de Vlaamse Waterweg voor de afbraak van de eeuwenoude brugwachte­rswoning aan de Zuid-Willemsvaa­rt in Neerharen. Eerder dit jaar deed het gemeentebe­stuur dit ook al.

De Vlaamse Waterweg ging bij de deputatie in beroep tegen de beslissing van de gemeente, maar vangt ook daar bot. “De brugwachte­rswoning aan de Kasteelstr­aat, vlakbij de ZuidWillem­svaart, is een icoon met bijna twee eeuwen geschieden­is”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Het gebouw is één van de weinige authentiek­e getuigen van een uitgestorv­en ambt uit het recente verleden. Het is bovendien opgenomen in de inventaris van Bouwkundig Erfgoed en verkeert in een vrij goede staat, in tegenstell­ing tot de beweringen van de Vlaamse Waterweg. Met enig opknapwerk kan er bijvoorbee­ld een prachtig horecapand van gemaakt worden dat een benijdensw­aardige ligging heeft aan een uitgebreid wandel- en fietsroute­netwerk. De afbraak zou een onherroepe­lijk verlies betekenen voor de gemeenscha­p en voor het gemeenteli­jk erfgoed.”

Emotionele waarde

“Voor Neerharen heeft de woning een belangrijk­e historisch­e en emotionele waarde”, vult schepen Sofie Martens (Open Vld) aan. “Brugwachte­rs hebben hier meer dan anderhalve eeuw dienst verricht. Eind 19de eeuw was het huis de ambtswonin­g van telegrafis­t en wachter Jozef Leyssen, wiens zonen Frans en Gerard er geboren zijn. Zij sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorl­og en hun namen staan gebeiteld op het plaatselij­ke oorlogsmon­ument. Hun lichamen zijn echter nooit teruggevon­den, waardoor hun geboortehu­is nog de enige tastbare herinnerin­g is. Er is dus een groot draagvlak voor het behoud ervan. Bovendien weten we dat er interesse is van investeerd­ers die van het pand een horeca-uitbating willen maken. Nu de bestendige deputatie onze argumentat­ie gevolgd heeft, zullen we de Vlaamse Waterweg voorstelle­n om de herbestemm­ing te herbekijke­n.” Bevoegd bestendig afgevaardi­gde Inge Moors (CD&V) bevestigt dat de deputatie het standpunt van de gemeente deelt. “Wij hebben de argumentat­ie van het gemeentebe­stuur overgenome­n in onze beslissing tot weigering”, aldus de député. “Zo houdt onder meer het argument van de Vlaamse Waterweg over de verbreding van de Zuid-Willemsvaa­rt geen steek. Daarvan zijn er immers geen concrete plannen. En ook voor ons heeft de woning voldoende erfgoedwaa­rde om behouden te blijven en dienen alle pistes over een eventuele herbestemm­ing onderzocht te worden.”

Bij de Vlaamse Waterweg beraadt men zich over mogelijke verdere stappen. Een eventueel hoger beroep bij de Raad voor Vergunning­sbetwistin­gen behoort tot de mogelijkhe­den.

 ?? FOTO EVA ?? Eind 19de eeuw was het huis de ambtswonin­g van telegrafis­t en wachter Jozef Leyssen
FOTO EVA Eind 19de eeuw was het huis de ambtswonin­g van telegrafis­t en wachter Jozef Leyssen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium