Het Belang van Limburg

Een boek is als een wiel of een schaar: niet te verbeteren

- Marcel Grauls

Bibliofiel Marcel Grauls tipt elke week een boek waar u slimmer van wordt. Deze aflevering: ‘Papyrus’ van Irene Vallejo.

Een boek over boeken?

Het lijkt wat overdreven, nu dat op het internet het einde van het boek wordt aangekondi­gd, maar is dit een in memoriam? In het Spaans luidt de ondertitel: ‘Het oneindige in een rietstenge­l’, al even vreemd. Niettemin is het boek een wereldsucc­es, in dertig talen vertaald, meteen een grote non-fictieprij­s gekregen in Spanje, in het Nederlands verschenen in maart jongstlede­n en in mei al aan een vijfde druk toe. Er is iets mee. Misschien is het de eerste zin: “Mysterieuz­e mannen te paard trekken over de wegen van Griekenlan­d. Vanaf hun akker of vanuit de deuropenin­g van hun hut kijken de boeren er argwanend naar. De ervaring heeft geleerd dat alleen gevaarlijk­e mensen reizen: soldaten, huurlingen en slavenhand­elaars. Ze fronsen het voorhoofd en grommen tot ze hen in de verte weer zien verdwijnen. Gewapende vreemdelin­gen, daar moeten ze niets van hebben.” Wat is dit? Een avonturenr­oman? Een beetje verderop zegt de schrijfste­r iets over haar zoontje van twee jaar, iets over Oud-Griekse toneelschr­ijvers, of bedenkt ze dat het boek qua houdbaarhe­id behoort tot de categorie van de hamer, het wiel of de schaar, eenmaal uitgevonde­n valt er niets meer aan te verbeteren. Haar verhaal, zegt Irene Vallejo, is een poging om het avontuur van de boekenjage­rs - want dat zijn die mannen te paard - voort te zetten.

Waar zijn we?

We zijn in de vierde eeuw voor Christus, in Alexandrië, de op een na grootste stad van Egypte, genoemd naar Alexander de Grote, de Macedonisc­he koning die het land op de farao’s veroverde. In zijn hoofd ontstond het idee om de grootste bibliothee­k ter wereld aan te leggen, maar hij stierf al te jong en Ptolemaeus, zijn wapenbroed­er en boezemvrie­nd, bracht het plan ten uitvoer. Vandaar die mannen te paard die in het immense Griekse rijk de op rietpapier geschreven schriftrol­len, boekrollen, inzamelden om ze te kopiëren of te ontvreemde­n. Minstens 400.000 waren het er.

Het megalomane idee doet Vallejo denken aan ‘de onmatighei­d van internet’ waarin ‘we verdwalen als schimmen in een labyrint’. Het waren de Egyptenare­n die ontdekt hadden dat je van de papyruspla­nt - de stengel is zo dik als de arm van een man en tussen de drie en zes meter lang – niet alleen Mozesmandj­es kon maken, je kon ze ook pletten tot vellen en erop schrijven.

Buiten Egypte was de waterplant zeldzaam, en Vallejo denkt daarbij aan het coltan-erts, ook schaars en in functie van onze smartphone­s al evenzeer een strategisc­h product.

En zo heb je macht?

Alexandrië straalde macht uit. Het bouwde onder meer de beroemde Pharos-toren, een van de zeven klassieke wereldwond­eren. Vallejo: “Met dezelfde symbolisch­e functie van de Twin Towers van het World Trade Center in New York.” Eeuwenlang trokken Ptolemaeus en zijn opvolgers de grootste geleerden ter wereld aan, wiskundige­n, natuurwete­nschappers, astronomen, de bedenkers van de robotica, noem maar op.

Hoe was de relatie met de rondtrekke­nde zangers, waarom weigerde Socrates het schrift? En Jezus van Nazareth en Boeddha, die konden toch ook schrijven, waarom deden ze dat niet? Wie bedacht de letters? Vallejo zoekt het allemaal uit. Om de paar bladzijden staat er ‘ik’, ‘anno nu’ of ‘actueel’. Daar ligt het geheim van haar succes. Ze danst door de eeuwen heen, lichtvoeti­g, onderhoude­nd en verheldere­nd, ze slaat een brug tussen eeuwen geleden en vandaag, ze houdt ons een spiegel voor, en op den duur gaan we onszelf anders zien. Altijd zijn bij haar - ongewoon toch als de Oudheid op tafel komt - de vrouwen ook mee: ‘de weefsters van verhalen’. Hier een illustrere­nd gedicht van Nobelprijs­winnares Szymborska, daar de onvermijde­lijke Sappho, ginder een ‘voorlopig lijstje’ van een twintigtal uitgewiste schrijfste­rs. Of de eerste auteur ter wereld die onderteken­t met eigen naam, 1500 jaar voor Homerus, Enheduanna, dichteres en priesteres.

Op de achtergron­d klinkt de rebelse lach van een non-conformist­isch meisje dat tussen haar achtste en twaalfde op school werd weggepest: ‘Ze braken mijn pink.’

 ??  ?? Irene Vallejo, Papyrus. Een geschieden­is van de wereld in boeken, uitg. Meulenhoff, 534 blz., vert. Adri Boon, vijfde druk mei 2021, met 10 blz. register, hardcover, 29,99 euro, e-boek: 19,99 euro.
Irene Vallejo, Papyrus. Een geschieden­is van de wereld in boeken, uitg. Meulenhoff, 534 blz., vert. Adri Boon, vijfde druk mei 2021, met 10 blz. register, hardcover, 29,99 euro, e-boek: 19,99 euro.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium