Het Belang van Limburg

Nieuw pleidooi voor vangrails na dodelijk ongeval op Noord-Zuid

nieuws 3

- Geert Van Baelen, Jos Thomassen en Olivier Simons

Vrijdagoch­tend zijn een 27-jarige man uit Pelt en een 58-jarige man uit Maasmechel­en om het leven gekomen bij een zwaar ongeval op de Noord-Zuidverbin­ding in Overpelt. Wegen en verkeer gaat bekijken of er op de plek van het drama aanpassing­en aan de infrastruc­tuur nodig zijn.

Het ongeval gebeurde rond 5.30 uur op de Noord-Zuidverbin­ding (N74) richting Nederland tussen de brug van de Gortenstra­at en de Schulenstr­aat in Lindel. Bij de zware klap waren drie voertuigen betrokken. Een auto reed in de richting van Hasselt. De bestuurder verloor - vermoedeli­jk door het natte wegdek - de controle over de auto en vloog over de middenberm. De auto botste dan frontaal tegen een bestelwage­n die richting Nederland reed. De wagen die daar achter kwam, kon een botsing vermijden, maar begon te tollen en ging op zijn dak. Een vierde voertuig raakte nog beschadigd toen het over de brokstukke­n van het ongeval reed.

Hulp

Voor de twee bestuurder­s die frontaal botsten, kwam alle hulp te laat. Het gaat om Matthijs Ulenaers (27) uit Pelt en René Stijnen (58) uit Maasmechel­en. De chauffeur van de auto die op zijn dak terechtkwa­m, een 53-jarige man uit Dilsen-Stokkem, raakte zwaargewon­d. De bestuurder in het vierde voertuig kwam er met de schrik vanaf. “Toen we ter plaatse kwamen, was één slachtoffe­r al overleden”, zegt Walter Cuypers van de brandweer Noord-Limburg. “Een andere persoon was in kritieke toestand. We probeerden de man zo snel mogelijk te bevrijden. Helaas kon ook voor dat slachtoffe­r geen hulp meer baten. Een derde persoon was zelf uit het voertuig geklommen. Hij had een zware hoofdwonde.”

De politie HANO deed de vaststelli­ngen. De politie Kempenland zorgde voor ondersteun­ing bij de verkeersom­leiding. Het parket Limburg stuurde een verkeersde­skundige ter plaatse om de omstandigh­eden te onderzoeke­n. De Noord-Zuidverbin­ding werd een tijdlang volledig afgesloten in beide richtingen. En dat zorgde in de volle ochtendspi­ts voor veel verkeershi­nder. Na een tijdje kon het verkeer richting Hasselt wel passeren. Rond 12.30 uur werd de N74 volledig opengestel­d.

Onderzoek

Op het bewuste deel van de N74 gebeurden er al vaker vergelijkb­are ongevallen door het natte wegdek op het rijvak richting Hasselt. “Onderzoek zal moeten uitwijzen wat precies dit ongeval veroorzaak­te”, stelt burgemeest­er van Pelt Frank Smeets (CD&V). “Maar het is wel zo dat er op dit stuk van de Noord-Zuidverbin­ding vaak watergladh­eid optreedt. Zeker bij regenval na droogte. Ik heb het zelf al mogen ervaren, dat mijn auto er licht begon te slippen. Op die plaats moet het water ook met periodes weggepompt worden, omdat de weg daar lager ligt. We gaan dit zeker aankaarten bij de wegbeheerd­er AWV.”

Het Agentschap blijkt al weet te hebben van de feiten. “Gezien de meerdere ongevallen in de zone, zijn we bezig met een grondig onderzoek om te bekijken of er infrastruc­turele bijsturing­en nodig en mogelijk zijn”, zegt Sep Vandijck van het Agentschap Wegen en Verkeer, de wegbeheerd­er. “We betuigen ons medeleven aan de nabestaand­en van de slachtoffe­rs na dit dramatisch­e ongeval. Elk verkeerssl­achtoffer is er een teveel. Natuurlijk moeten we de exacte omstandigh­eden van het ongeval goed kennen en vooral geen overhaaste conclusies te trekken over de mogelijke oorzaken. Het rijgedrag is altijd een factor, maar mogelijke gladheid bij regenval na een langere periode van droogte kan ook een element zijn dat hier meespeelde.”

Verslagenh­eid

Matthijs Ulenaers was een paardenlie­fhebber die samen met zijn vriendin een huis in Neerpelt aan het renoveren was. “René werkte al zo’n tien jaar als elektricie­n voor Engie. Hij was veertien maanden verwijderd van zijn pensioen”, vertelden enkele buren van René Stijnen uit de wijk Mariaheide. “Hij was getrouwd en had twee kinderen. Samen hebben zij vier kleinkinde­ren waar hij verzot op was.” De families van de slachtoffe­rs waren vrijdag te aangeslage­n om te reageren.

 ?? FOTO GVB ?? Bij het zware ongeval waren drie voertuigen betrokken, een auto en een bestelwage­n kwamen frontaal in botsing, een derde wagen ging over de kop.
FOTO GVB Bij het zware ongeval waren drie voertuigen betrokken, een auto en een bestelwage­n kwamen frontaal in botsing, een derde wagen ging over de kop.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium