Het Belang van Limburg

Yanaika droomt van Michelinst­er met nieuw restaurant

- Geert Houben en Toon Royackers

De ambitieuze chefkok Yanaika Skrzyszkow­iak (41) opent een nieuw restaurant in Wellen. “Ik mik hoog. Een Michelinst­er is de droom”, zegt de Hasseltse die in 2008 bekend werd dankzij het VTM-programma ‘Mijn Restaurant’.

Wie een tafel wil reserveren in het nieuwe restaurant moet geduld hebben. Yanaika en haar schoonbroe­r/zakenpartn­er Niels Vranken zijn momenteel nog met de sloophamer in de weer. De vierkantsh­oeve in de Plattestra­at in Wellen, waar vroeger restaurant De Belig gevestigd was, ligt er momenteel nog bij als een bouwwerf. Er zijn onder meer breekwerke­n bezig voor de plaatsing van een gloednieuw­e keuken. “Wij mikken op eind oktober, begin november om de zaak te openen. Veel zal afhangen van de materiaals­chaarste. Wij hebben al ondervonde­n dat het niet evident is om tijdig alle bouwmateri­alen binnen te krijgen”, vertelt Niels Vranken (35).

Los gaan

Na haar deelname aan Mijn Restaurant had Yanaika haar eigen aardappelr­estaurant Exquisa, daarna kookte ze in enkele andere horecazake­n en ze werd zelfs uitgeroepe­n tot Ladychef of the Year. Tot voor kort stond ze achter het fornuis bij Gusto in Genk. Nu is het tijd om weer op eigen benen te staan. “Door allerhande redenen was ik er niet gelukkig meer. Dus heb ik gezegd: ‘Ik stop ermee’. Ik wil mijn eigen ding doen. Als je voor iemand werkt, word je sowieso beperkt in wat je doet. Nu kunnen wij gewoon los gaan. Er is geen enkele beïnvloedi­ng meer. Wij serveren een Belgische en Franse keuken. Daar kunnen wij heel breed in gaan.”

Vanzelf in orde

Met Exquisa had Yanaika nog haar basisstek in Hasselt-centrum. Nu viel haar oog op een vierkantsh­oeve met een charmante binnenkoer in Wellen. “Als de zon schijnt, dan heb je geen idee dat je in Wellen zit”, lacht Vranken. “Wij waren al een jaar op zoek naar een locatie. Vrienden van me tipten deze plek. Op een bepaald moment komt alles vanzelf in orde. Achteraan is er plek voor een ruime parking. En mooi meegenomen: Yanaika zal met haar gezin hier komen wonen.” Yanaika en Niels mikken hoog: een vermelding in de Gault Millau. “Sowieso”, zegt Yanaika resoluut. “Ook een Michelinst­er willen we proberen. Eerst is een goed opstart belangrijk. Het komt niet allemaal uit de lucht gevallen hé . Een Michelinst­er is niet alleen hard werken, maar vooral ook goed werken.”

Mysterieuz­e naam

Het nieuwe restaurant zal een 45tal bezoekers kunnen ontvangen. Er is al een naam, maar … “Die willen wij nog niet prijsgeven. Het moet nog een beetje mysterieus blijven. Dan geven wij al meer prijs dan wij eigenlijk zouden willen”, blijft Niels Vranken vaag. Nu ontbreekt enkel een sous-chef nog. “Ik heb Filip Biesmans gevraagd, met wie ik samen in Mijn Restaurant en Exquisa heb gewerkt, maar hij zag het niet zitten. Filip heeft het gehad met de horeca. Kandidaten mogen zich altijd melden”, besluit Yanaika.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Yanaika en haar schoonbroe­r/ zakenpartn­er Niels Vranken zijn momenteel nog met de sloophamer in de weer.
FOTO SERGE MINTEN Yanaika en haar schoonbroe­r/ zakenpartn­er Niels Vranken zijn momenteel nog met de sloophamer in de weer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium