Het Belang van Limburg

Veerle Heeren keert vrijdag terug als burgemeest­er

Veerle Heeren (CD&V) neemt vrijdag haar mandaat als burgemeest­er van Sint-Truiden opnieuw op. Begin mei zette ze tijdelijk een stap opzij omdat ze zichzelf en haar entourage vroeger liet vaccineren.

- Timmie van Diepen

Heeren belandde in een storm toen uitlekte dat ze niet alleen zichzelf voorrang had gegeven bij de vaccinatie, maar ook dertien vrienden en familieled­en bevoordeel­de. Onder druk van coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld vertrok Heeren op 10 mei met ziekteverl­of. Dat ziektebrie­fje loopt donderdag af.

Volgens CD&V-schepen Ingrid Kempeneers bestaat er geen twijfel over: “Heeren komt vrijdag terug als burgemeest­er.” Ze wil dus niet wachten op de resultaten van het nog altijd lopende forensisch onderzoek door Audit Vlaanderen. Er hangt Heeren in dat kader nog steeds een afzetting of schorsing boven het hoofd.

Begin mei lekte via de lokale website Trudocs uit dat ze zichzelf en dertien familieled­en en vrienden midden maart al liet vaccineren (onder hen onder andere haar zoon, zus, twee buren en een vriend).

Onder druk van coalitiepa­rtners N-VA en Open Vld zette Heeren na afloop van de gemeentera­ad van 10 mei tijdelijk een stap opzij. Het onderzoek naar het vaccinmisb­ruik in Sint-Truiden loopt nog, maar dat weerhoudt Veerle Heeren er niet van om deze week al terug te keren als burgemeest­er.

Heeren zelf communicee­rt al een tijdje niet meer met de pers, CD&V-schepen Ingrid Kempeneers doet dat wel. “Veerle Heeren zal vrijdag haar ambt van burgemeest­er opnieuw opnemen”, zegt Kempeneers. Die terugkeer heeft alles te maken met het ziekteverl­of van Heeren. Aanstaande donderdag 15 juli loopt haar ziektebrie­fje af.

Niet wachten op onderzoek

Volgens partijgeno­te Kempeneers zal Heeren dus ook niet wachten op de resultaten van het forensisch onderzoek van Audit Vlaanderen, dat volgens de laatste informatie eind juli, begin augustus afgerond zou zijn. Op basis van dat onderzoek en het advies van gouverneur Lantmeeter­s moet Vlaams minister van Binnenland­s Bestuur Bart Somers (Open Vld) beslissen over een eventuele sanctie. Hij kan Heeren afzetten, tijdelijk schorsen of het dossier zonder gevolg afsluiten. Waarnemend burgemeest­er Jelle Engelbosch (N-VA) wil alleen kwijt dat het ziektebrie­fje van Heeren inderdaad tot en met 15 juli loopt. “We weten dat ze een tijdje rust zou nemen, maar ik ben uiteraard haar dokter niet”, zegt Engelbosch. Als Heeren vrijdag terugkeert, zit er voor Engelbosch niets anders op dan opnieuw zijn schepenman­daat op te nemen.

“We weten dat Veerle Heeren een tijdje rust zou nemen, maar ik ben uiteraard haar dokter niet. Haar ziektebrie­fje loopt inderdaad tot en met 15 juli”

Jelle Engelbosch (N-VA),

waarnemend burgemeest­er

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium