Het Belang van Limburg

Afscheid van Cloë (11), het moedige meisje met de hersentumo­r

Ruim anderhalf jaar streed ze moedig tegen een agressieve hersentumo­r. Maar dit weekend is Cloë Hauben (11) uit Rijkhoven (Bilzen) overleden. “Ik heb een mooi leven gehad.”

- Thomas Jansen

Cloë danste door het leven. Letterlijk, op de toppen van haar tenen, als balletdans­eresje. Maar ook figuurlijk. Ze hield van naar school gaan. Haar klasgenoot­jes van Het Klein Kasteeltje in Bilzen droegen haar op handen. Maar eind 2019 werd haar jonge leven, en dat van haar ouders, familie en klasgenoot­jes, op een gruwelijke wijze op z’n kop gezet. Nadat Cloë meermaals onverwacht­s moest overgeven, werd er op 10 oktober 2019 een hersenscan gemaakt. Het verdict was onmenselij­k hard: Cloë had een agressieve tumor in de hersenen. Een operatie of chemothera­pie was onmiddelli­jk uitgeslote­n. Er volgde nog een reeks bestraling­en, enkel en alleen om de tumor in het beste geval (tijdelijk) terug te dringen. Meer hulp kon er in België niet gegeven worden.

100.000 euro per jaar

Daar konden en wilden de ouders van Cloë zich niet bij neerleggen.

Op eigen houtje gingen ze op zoek naar hulp in het buitenland. Zo kwamen ze uit bij een experiment­ele behandelin­g in de Verenigde Staten. Die bood geen garantie op succes, maar de eerste resultaten bij andere kinderen waren positief. Het prijskaart­je was echter bijzonder hoog: meer dan 100.000 euro per jaar.

Onder de noemer Together4C­loë staken vrienden, familie, klasgenoot­jes, sportclubs en lokale zelfstandi­gen de handen uit de mouwen. Cloë en haar familie konden rekenen op een golf van solidarite­it. Door al die financiële steun konden Cloë en haar ouders midden december vertrekken naar Miami. Daar werd ze om de drie weken verwacht. Ondertusse­n spraken ook meer en meer bekende personen het jonge Bilzerse meisje moed in. Zo kreeg ze een videoboods­chap van onder meer Rafael Nadal, Thibaut Courtois en Emma Bale.

Sinds de uitbraak van het coronaviru­s, koos de familie van Cloë ervoor om niet meer te communicer­en over haar behandelin­g. Naar Amerika reizen was plots onmogelijk, maar het is niet duidelijk of en hoe zij de therapie kon verder zetten. Zondagavon­d postte haar familie op Facebook het bericht waarvan ze achttien maanden gehoopt hadden dat ze het nooit zouden moeten schrijven. Cloë Hauben heeft de oneerlijke strijd tegen de agressieve hersentumo­r verloren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Zondagavon­d postte haar familie op Facebook het bericht waarvan ze achttien maanden gehoopt hadden dat ze het nooit zouden moeten schrijven.
FOTO RR Zondagavon­d postte haar familie op Facebook het bericht waarvan ze achttien maanden gehoopt hadden dat ze het nooit zouden moeten schrijven.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Op eigen houtje zochten de ouders van Cloë hulp in het buitenland.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Op eigen houtje zochten de ouders van Cloë hulp in het buitenland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium