Het Belang van Limburg

Man dient klacht in nadat Hasseltse echtgenote overlijdt in kraambed

Het parket is een onderzoek gestart naar de dood van een 36-jarige vrouw, die vlak na de bevalling stierf in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Alles wijst op een natuurlijk overlijden, maar haar man blijft achter met vele vragen.

- HASSELT Thomas Jansen

Van de hemel naar de hel op één nacht. Zo kan je het verhaal van Jude en zijn echtgenote Endurance Agbonzebet­a (36) nog het best omschrijve­n. Op 16 juni vertrok het Hasseltse koppel met Nigeriaans­e roots naar het Jessa Ziekenhuis, klaar om na een perfecte zwangersch­ap hun eerste dochtertje op de wereld te zetten. “We legden een negatieve coronatest af en mijn vrouw kreeg epidurale verdoving”, zegt Jude. “Alles verliep uitstekend.” Omdat de vrouw niet voldoende ontsluitin­g kreeg, werd er na enige tijd geopteerd voor een keizersned­e. Uiteindeli­jk kwam Eliora op 17 juni om 19 uur ter wereld. “We waren zo blij”, zegt Jude, terwijl hij een filmpje toont van die eerste gelukzalig­e momenten als mama en papa. “Mijn vrouw heeft onze dochter nog borstvoedi­ng gegeven. We belden onze ouders, die nog in Nigeria wonen, om hen het fantastisc­he nieuws te vertellen.”

Door de intense bevalling had Endurance ’s avonds rust nodig. Aangezien het koppel geopteerd had voor een tweepersoo­nskamer, mocht Jude de nacht daar niet doorbrenge­n. “Dat had ik niet verwacht”, zegt Jude. “Mijn vrouw heeft nooit eerder in een Belgisch ziekenhuis gelegen en ik ben nog maar tien maanden in België. Ik wist dus niet dat dit de procedure was.”

Onbeantwoo­rde sms’jes

Jude keerde terug naar hun appartemen­t in Hasselt, maar bleef uiteraard met zijn gedachten bij zijn vrouw en pasgeboren dochtertje. Hij stuurde nog enkele sms’jes, maar die bleven onbeantwoo­rd. “Om vijf uur ’s ochtends heb ik haar gebeld, maar ze nam niet op”, zegt Jude. “Eerst dacht ik nog dat ze wel zou slapen, maar daarna maakte ik me toch ongerust. Om half 7 heb ik naar het ziekenhuis gebeld en gevraagd of ik mocht komen.” Daar wachtte Jude de grootste klap uit zijn nog jonge leven. Hij trof zijn vrouw bewusteloo­s aan, hangend uit het bed. Endurance werd nog gereanimee­rd en naar de afdeling intensieve zorgen overgebrac­ht, maar door zuurstofte­kort hadden haar hersenen veel schade opgelopen. Na vijf dagen in coma overleed ze. “Ik zit in een nachtmerri­e, die maar niet stopt”, zucht Jude.

Alarmknop

Momenteel ontfermt een tante van Endurance zich over het pasgeboren meisje. Het verdriet van Jude is nog te groot, en bovendien blijft hij achter met vele vragen. “Mijn vrouw was alleen in de kamer sinds 1 uur ’s nachts”, zegt hij. “De alarmknop in de kamer werkte niet. Misschien heeft mijn vrouw vaak geprobeerd om hulp te roepen, maar is dat niet gelukt.” De man diende een klacht in bij de politie. Dat bevestigt politie Limburg Regio Hoofdstad. Het onderzoek is lopende.

In dat verband werd er al een autopsie uitgevoerd. Het is nog wachten op de resultaten daarvan, maar alles wijst op een natuurlijk­e dood. Dat betwist de

“Na grondige studie van het dossier en intern onderzoek, is er geen enkele aanwijzing waaruit blijkt dat het overlijden het gevolg is van een medische of andere fout”

Lieve Ketelslege­rs, woordvoerd­er Jessa Ziekenhuis

echtgenoot niet, maar hij verwijt het ziekenhuis wel nalatighei­d. “Vooreerst leven we heel erg mee met de familie en met de partner van onze patiënte. We betreuren het enorm dat zij dit moesten meemaken, op een moment dat vooral het geluk van een geboorte centraal zou moeten staan”, zegt Lieve Ketelslege­rs van het Jessa Ziekenhuis. “Na grondige studie van het dossier en intern onderzoek, is er geen enkele aanwijzing waaruit blijkt dat het overlijden het gevolg is van een medische of andere fout. Tijdens de voorafgaan­de medische observatie­s werd er geen enkele afwijking vastgestel­d die aanleiding had kunnen geven tot ongerusthe­id over de gezondheid van de patiënte.”

Wat de defecte alarmknop betreft, zijn er volgens het ziekenhuis twee opties. “Mogelijk heeft de vrouw onbewust een kabel uitgetrokk­en terwijl ze omviel in bed”, zegt Ketelslege­rs. “Een andere mogelijkhe­id is dat die kabel uitgetrokk­en werd tijdens de reanimatie. Dan wordt immers alles wat in de weg kan zitten, weggehaald. De dag voordien werkte die knop alleszins nog.” Het ziekenhuis bevestigt tot slot dat papa’s ’s nachts niet mogen blijven als er gekozen werd voor een tweepersoo­nskamer. “Dat is de standaardp­rocedure.”

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? Jude, Endurance en de kleine Eliora vlak na de bevalling. Kort daarna sloeg het noodlot toe.
FOTO RR Jude, Endurance en de kleine Eliora vlak na de bevalling. Kort daarna sloeg het noodlot toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium