Het Belang van Limburg

De balk in Homans’ oog

- Timmie van Diepen Reacties: dekern@hbvl.be

Zondag vierden we de Vlaamse feestdag, de ene al wat fanatieker dan de andere. Vanwege de coronamaat­regelen vond de viering dit jaar niet plaats in het Brusselse stadhuis, maar in de plantentui­n van Meise. Die instelling is misschien wel het beste voorbeeld van de complexe structuur van dit land. Sinds 2013 is de plantentui­n een Vlaamse bevoegdhei­d, het personeel wordt deels betaald door de Vlaamse en Franse Gemeenscha­p, terwijl de planten federaal patrimoniu­m zijn.

Dat dit land eenvoudige­r moet is geen open deur intrappen, het is het inbeuken van een open kasteelpoo­rt uit 1302. Vlaams Parlements­voorzitter Liesbeth Homans (N-VA) had dan ook gelijk toen ze zondag zei dat het eenvoudige­r en logischer moet. Volgens haar moet er een einde komen aan de symbolenst­rijd en moeten de dogma’s achterwege worden gelaten.

Mooie woorden, maar die zijn ook op haar eigen partij van toepassing. Homans ziet de splinter in andermans oog, maar niet de balk in het eigen. Het is haar eigen N-VA die elke staatsherv­orming tot eenrichtin­gsverkeer maakt. Als Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zegt dat we van een wit blad moeten vertrekken, dan bedoelt hij dat Vlaanderen en Wallonië de bevoegdhed­en onder elkaar moeten verdelen en de restjes aan het federale België moeten laten. Maar moet de vraag niet eerder zijn hoe we ons land efficiënt opbouwen, zonder ideologisc­he vooroordel­en? Het is net die noodzakeli­jke oefening die geblokkeer­d wordt door dergelijke dogma’s. De afgelopen maanden hoorden we wel vaker dat België niet werkt. Deze crisis zou dat hebben aangetoond. Maar ook Vlaanderen moet in de eigen boezem durven kijken. Zelfs in Vlaams-nationalis­tische kringen groeit de kritiek op de regering-Jambon, die het niet beter deed dan de federale collega’s. Bovendien: toen we in het begin van het jaar achteropli­epen met de vaccinatie­s was het de schuld van het Belgische kluwen. Nu we aan de Europese top staan, zou dat toeval zijn. Er is in dit land klaarblijk­elijk nooit een middenweg. Wat België én Vlaanderen écht nodig hebben is een eerlijke discussie over de toekomst, zonder blind te zijn voor de gebreken op álle bestuursni­veaus.

Net daarom is het problemati­sch wat N-VA-voorzitter De Wever afgelopen weekend in De Zondag verklaarde. Volgens hem mag de grondwet niet in de weg staan van noodzakeli­jke veranderin­g. Die veranderin­g is inderdaad hoognodig willen we de grote maatschapp­elijke onvrede tegengaan, maar moet wel gestoeld zijn op democratis­che meerderhed­en. Zo niet komen we gevaarlijk dicht in de buurt van figuren als Ihsane Haouach, die ook losjes wilde omspringen met de grondwet om de ideeën van een minderheid ingang te laten vinden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium