Het Belang van Limburg

Summer Bash betaalt 350 jongeren afgebroken reis terug

- Thomas Jansen

JONGERENRE­IZEN

MAASMECHEL­EN

Aan het UZ in Gent werden zaterdag een tachtigtal jongeren getest. Zij reisden met organisati­e Summer Bash naar Lloret de Mar en legden in Spanje al een negatieve test af. Voor de zekerheid werden ze na aankomst in ons land nogmaals getest. Zo’n 32 jongeren bleek daarbij wel besmet, wat het totale aantal besmette jongeren voor Summer Bash op zo’n 150 brengt. In totaal reisden er 350 jongeren mee met die organisati­e. Maasmechel­aar Fabrizio Scarpato (19) testte negatief. Toch moet hij tot zaterdag, wanneer hij een tweede test ondergaat, in quarantain­e. “Ik zal die dagen doorbrenge­n bij mijn vriendin”, zegt Fabrizio. “Haar vader is vaak weg, dus we zijn hier alleen. We houden ons wel bezig, door film te kijken en wat te koken.”

Mondmasker­s

Dat hij negatief testte en zovele anderen niet, verbaast Fabrizio niet. “Ik ben al één keer gevaccinee­rd, misschien speelt dat een rol”, zegt hij. “Maar ik heb mij ook goed aan de regels gehouden. In de clubs droeg ik overal mijn mondmasker en ik ontsmette mijn handen regelmatig. Dat kan lang niet van iedereen gezegd worden. Ik zag meermaals verschille­nde tieners van elkaars flesje drinken. Ook de monitoren waren niet altijd voorzichti­g.”

Dat laatste ontkent Summer Bash-bezieler Jordy S’Jongers met klem. “De monitoren weten dat ze meteen naar huis moeten als ze de coronarege­ls overtreden. Wellicht is er wat verwarring met ons promoteam. Van hen weten we dat ze niet altijd hun mondmasker meteen opgezet hebben nadat ze dronken. Maar zij hebben geen enkele verantwoor­delijkheid of voorbeeldf­unctie naar de reizigers toe.”

Compensati­e

Normaliter zou de tweelingbr­oer van Fabrizio ook mee afreizen naar Lloret de Mar. Maar hij haakte op voorhand al af omdat hij het te onveilig vond. “Mijn ouders hebben meermaals geïnformee­rd bij Summer Bash, maar zij zeiden steeds dat alles veilig zou verlopen”, zegt Fabrizio. “Dat was dus niet het geval. Mijn broer kreeg zijn geld niet terug, en ik weet ook nog niets over een terugbetal­ing. Mijn reis duurde normaal elf dagen, maar na drie dagen zat het er al op. Ik hoop dat ik mijn geld terugkrijg. Geen voucher, want met Summer Bash ga ik niet meer mee.” S’Jongers stelt Fabrizio meteen gerust. “We zullen iedereen zeker vergoeden voor de gemiste dagen. Op welke manier, dat zijn we nog aan het bekijken. Maar we overwegen zeker om iedereen terug te betalen, zonder vouchers. Zelfs wie één dag vroeger moest terugkeren, zal daar een compensati­e voor krijgen. Het klopt dat twee jongeren voor aanvang van de reis afhaakten omdat ze het onveilig vonden. Voor hen was aanvankeli­jk geen terugbetal­ing voorzien, maar dat gaan we herbekijke­n.”

Boete

Vrijdag raakte ook bekend dat een aantal besmette jongeren die met organisati­es Jongerentr­avel en Summer Bash in Spanje zaten, ervoor kozen om met het vliegtuig terug te keren. Nochtans waren er ook voor hen bussen voorzien. Agentschap Zorg en Gezondheid wil die jongeren nu opsporen en beboeten. Ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) vindt dergelijk gedrag “onaanvaard­baar.” “Het preventied­ecreet stelt dat wie besmet is geraakt en de opgelegde quarantain­e/isolatie niet respecteer­t, een geldboete en zelfs een gevangenis­straf riskeert”, zei hij in het VRTjournaa­l.

CORONA

TOERISME

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Fabrizio Scarpato uit Maasmechel­en zag zijn trip in Lloret de Mar al na drie dagen stranden: “Maar ik heb mij goed aan de regels gehouden. Dat kan lang niet van iedereen gezegd worden.”
FOTO JEFFREY GAENS Fabrizio Scarpato uit Maasmechel­en zag zijn trip in Lloret de Mar al na drie dagen stranden: “Maar ik heb mij goed aan de regels gehouden. Dat kan lang niet van iedereen gezegd worden.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium