Het Belang van Limburg

Vandenbrou­cke: “Pukkelpop kan perfect”

Door de stijgende coronacijf­ers komt muziekfest­ival Lowlands, het Nederlands­e broertje van Pukkelpop, in gevaar. “Wij zullen doorgaan”, zegt Chokri. “Onder voorwaarde­n”, aldus minister Vandenbrou­cke.

- Gunter Willekens

Vrijdag maakte de Nederlands­e overheid bekend dat, vanwege de stijgende coronacijf­ers, meerdaagse megafestiv­als tot 13 augustus worden verboden. Dat is een probleem voor festivals als Lowlands, dat net als Pukkelpop een week later plaatsvind­t en op 55.000 bezoekers per dag mikt. Dat kan ook gevolgen hebben voor Pukkelpop, dat enkele headliners deelt met Lowlands. Zo treden Liam Gallagher en Lianne La Havas in hetzelfde weekend op in Biddinghui­zen en Hasselt. “We worden door de overheid in een onmogelijk­e situatie gemanoeuvr­eerd”, reageerde Eric van Eerdenburg, festivaldi­recteur van Lowlands. “Artiesten houden hun agenda vrij om naar Lowlands te komen, leverancie­rs houden personeel en materialen beschikbaa­r en bezoekers willen ook weten waar ze aan toe zijn”, aldus nog van Eerdenburg. “We kunnen niet iedereen nog weken aan het lijntje houden.”

Bij Pukkelpop volgen ze de evolutie in Nederland met argusogen. “Uiteraard is dit iets om rekening mee te houden, maar laat ons niet op de feiten vooruitlop­en en rustig afwachten hoe dit evolueert. De organisati­e van ons festival komt niet in het gedrang”, klinkt het bij Pukkelpop.

Covid Safe Ticket

De vaccinatie­graad mag in ons land dan veel hoger liggen dan boven de Moerdijk, experten vragen zich af of het wel verstandig is om nu een evenement als Pukkelpop te organisere­n. Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit), die steeds de grootste voorzichti­gheid predikt, is zeer duidelijk. “Tegen dan hebben we het Covid Safe Ticket, het bewijs dat je als bezoeker bent ingeënt en vrij van corona”, stelde Vandenbrou­cke in het VTMjournaa­l. “Daarmee wordt het perfect mogelijk om een evenement als Pukkelpop veilig te organisere­n. Er zijn wel een aantal afspraken waar de organisati­e zich strikt aan moet houden. Niet alleen wie binnenkomt zal safe moeten zijn. Ook wie binnen is, bezoeker of medewerker, moet zich om de andere dag laten testen. Die controle zal zeer ernstig moeten gebeuren. De organisato­ren weten dat.”

 ?? FOTO KOEN BAUTERS ?? Pukkelpop 2021? “Kan perfect”, zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke.
FOTO KOEN BAUTERS Pukkelpop 2021? “Kan perfect”, zegt minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium