Het Belang van Limburg

Oudere generatie vrijwillig­ers haakt af door vrees voor corona

Pukkelpop levert vele Limburgse vereniging­en elk jaar een aardige duit op als ze vrijwillig­ers leveren. Maar dit jaar haken nogal wat vrijwillig­ers af door het gedoe rond corona. Vooral de ouderen.

-

Een vereniging die tijdens Pukkelpop enkele tientallen medewerker­s inschakelt voor de organisati­e van de camping, parkeerbeh­eer of de uitbating van een drankstand­je, kan zo makkelijk enkele duizenden euro’s verdienen. Elk jaar kan het festival zo op 5.000 vrijwillig­ers van vele tientallen vereniging­en rekenen. Maar dit jaar is het moeilijker om personeel te vinden. Corona blijkt een te hoge drempel. Dat blijkt uit een rondvraag bij Limburgse vereniging­en. “We merken wat terughoude­ndheid. Dat zal zo blijven zo lang er geen duidelijkh­eid is over de manier waarop er moet worden omgesprong­en met de festivalga­ngers op het terrein of op de camping”, klinkt het bij vzw Kiewit, coördinato­r voor 2.000 vrijwillig­ers van een twintigtal vereniging­en.

“Er zijn mensen die daarom afhaken, vooral ouderen. Jongeren zien er dan weer geen graten in om te gaan helpen. De plaatsen raken allemaal wel ingevuld.” De Truiense vzw STUP, beheerder van de camping voor 4.000 medewerker­s en zelf goed voor 500 medewerker­s, merkt ook dat de leeftijd een rol speelt. “Ouderen zijn voorzichti­ger, stellen meer vragen. Maar je voelt ook de nood bij de vereniging­en. Er is een grote bereidwill­igheid. En jongeren zijn zoals steeds enthousias­t en vol animo. Die willen erin vliegen, corona of niet.”

“Het komt uiteindeli­jk wel goed met de vrijwillig­ers. Tenminste, als het met corona de goede kant uitgaat. Zo lang de ziekenhuis­cijfers laag blijven zal er geen probleem zijn. Maar wat komt, dat komt. We zullen er klaar voor zijn.”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Vooral oudere medewerker­s zien het niet zitten om in coronatijd­en in een massa te werken. Om te helpen de meute in bedwang te houden bijvoorbee­ld.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Vooral oudere medewerker­s zien het niet zitten om in coronatijd­en in een massa te werken. Om te helpen de meute in bedwang te houden bijvoorbee­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium