Het Belang van Limburg

Aantrekken en afstoten op 11 juli

Klassiek riepen de Vlaams-nationalis­ten op 11 juli op tot meer zelfbestuu­r. Maar hoe die droom verwezenli­jken, daarover blijven N-VA en Vlaams Belang het oneens. Zelfs met een meerderhei­d in zicht.

- Timmie van Diepen

In de plantentui­n in Meise werd zondag de Vlaamse feestdag gevierd, maar opvallende­r dan de obligate speeches was het spel van aantrekken en afstoten dat N-VA en Vlaams Belang afgelopen weekend opvoerden.

Zaterdag haalde Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken hard uit naar N-VA en de “communauta­ire leegheid” van de Vlaamse regering onder leiding van Jan Jambon, “de man die tijdens de coronacris­is geen aanstalten maakte om de Vlaamse bevoegdhed­en autonoom in te vullen en al aan het Belgische handje van (premier Alexander) De Croo loopt”. Van Grieken voelt zich gesterkt door recente peilingen die Vlaams Belang keer op keer op één zetten. De kritiek moet niet alleen het onderschei­d maken tussen de dadendrang van Vlaams Belang en de makke uitvoering van de Vlaamse bevoegdhed­en door N-VA, maar ook het verschil accentuere­n op federaal niveau, waar de twee partijen vanuit de oppositie vaak gelijkaard­ige kritiek uiten op de federale Vivaldi-regering.

Frontvormi­ng

Maar naast dat slaan, is er ook het zalven. “Ondanks de wederzijds­e kritiek moeten we een Vlaams front vormen”, richtte Van Grieken zich tot Jambon. “Slaafs en passief deze Belgische martelgang blijven ondergaan, is geen optie. Enkel met een Vlaams front kunnen we onze gemeenscha­ppelijke Vlaamse doelen realiseren.” Die oproep tot frontvormi­ng is niet nieuw, maar wel dwingender dan ooit, nu de laatste peilingen N-VA en Vlaams Belang samen procentuee­l net onder de 50 procent zetten. Als ze die uitslag in 2024 effectief halen, zou dat genoeg kunnen zijn voor een meerderhei­d in zetels in het Vlaams Parlement.

Voor Vlaams Belang zou dat dé kans zijn om eindelijk aan het beleid te kunnen deelnemen. Van Grieken weet dat hij daarvoor de N-VA nodig heeft, omdat de samenwerki­ng met alle andere partijen uitgeslote­n is. Te hard chargeren tegen De Wever en co zou dus contraprod­uctief kunnen zijn.

Catalaans scenario

Bij N-VA geen woord daarover. Op deze 11de juli werd als vanouds benadrukt dat er nood is aan communauta­ire hervorming­en. “De coronacris­is heeft de zwakheden en beperkinge­n van onze staatsstru­ctuur blootgeleg­d”, zei Vlaams Parlements­voorzitter Liesbeth Homans (N-VA). Ze riep op om los te komen van de “symbolenst­rijd en dogma’s.” Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) had het over “het land hertekenen vanaf een wit blad”.

Het maakt duidelijk waar het verschil zit tussen Vlaams Belang en N-VA: beide partijen zien een andere weg naar hun doel. Vlaams Belang droomt ervan om naar Catalaans voorbeeld de onafhankel­ijkheid uit te roepen in het Vlaams Parlement, met steun van N-VA. Een scenario dat De Wever onlangs nog uitsloot wegens te revolution­air.

Boedelsche­iding

Waarom? Omdat De wever zijn eigen strategie niet wil dwarsbomen. Het doel is en blijft om in 2024 samen met de PS tot een “ordentelij­ke boedelsche­iding” te komen. Lees: zo veel mogelijk bevoegdhed­en regionalis­eren. Een eerste poging daartoe strandde in de zomer van 2020. Als De Wever over drie jaar naar de onderhande­lingen trekt met Vlaams Belang als Vlaamse bondgenoot, is de kans groot dat PS zal steigeren. Net daarom blijft de N-VA-voorzitter elke samenwerki­ng met Vlaams Belang uitsluiten.

“De Wever is een Romeinse keizer die de voeling met zijn onderdanen verloren is”, reageerde Van Grieken onlangs nog, doelend op de vele N-VA’ers die volgens hem wél met extreemrec­hts in zee willen gaan. Zaterdag voegde hij daaraan toe: “Wat bezielt De Wever eigenlijk wanneer hij keer op keer een samenwerki­ng met het Vlaams Belang uitsluit en in één adem telkens smeekt en bedelt bij de PS? Vroeger zei De Wever dat een stem op het Vlaams Belang een stem was op de PS, maar vandaag is het omgekeerde waar: een stem op deze N-VA en je krijgt er gratis de PS bij.”

Het mag duidelijk zijn: hoewel de peilingen de V-partijen op historisch­e cijfers zetten, is de frontvormi­ng ver weg.

“Wat bezielt De Wever eigenlijk wanneer hij keer op keer een samenwerki­ng met het Vlaams Belang uitsluit?”

Tom Van Grieken

Voorzitter Vlaams Belang

 ?? FOTO RR ?? De Wever tijdens een interview met RTL-TVI, met achter hem Jan Jambon. “Als je op 11 juli de Franstalig­e media te woord staat, is een schildknaa­p met de vlag essentieel”, postte De Wever op Facebook.
FOTO RR De Wever tijdens een interview met RTL-TVI, met achter hem Jan Jambon. “Als je op 11 juli de Franstalig­e media te woord staat, is een schildknaa­p met de vlag essentieel”, postte De Wever op Facebook.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium