Het Belang van Limburg

Aannemer rekent te weinig btw aan: wie moet fiscus nu bijbetalen?

-

Een aannemer rekende voor werken bij Marleen Bijnens 6% btw aan. Na een belastingc­ontrole blijkt dat dit 21% had moeten zijn. Iemand moet de fiscus bijbetalen. Maar wie? De aannemer, of Marleen?

“Ik heb in 2017 een elektrisch­e toegangspo­ort laten plaatsen. De aannemer had een offerte opgemaakt van 3.500 euro, exclusief btw. Die btw bedroeg 6%, omgerekend 210 euro”, vertelt Marleen.

“Onlangs heeft de aannemer de belastingi­nspectie op bezoek gehad. Blijkt dat hij de werken had moeten factureren aan 21%, of 735 euro. Nu vraagt hij mij om 525 euro bij te storten.”

“Bij de opmaak van zijn offerte zei de aannemer dat het geen probleem zou zijn om aan 6% te factureren. Dat was een flinke besparing voor mij, en zo heeft hij me overtuigd om de investerin­g te doen. Ik ben tevreden over het geleverde werk, en wil geen ruzie met mijn aannemer. Maar is het nu mijn fout dat hij te weinig btw heeft geteld? Wat kan ik doen?”

NOG NIET OPGELOST

Voor verbouwing­en en renovatiew­erken kan een btw-tarief van toepassing zijn van 6% in plaats van de gebruikeli­jke 21%. Er zijn wel enkele voorwaarde­n. De woning moet bijvoorbee­ld minstens tien jaar oud zijn. U kunt genieten van een verlaagd tarief voor isoleren en de vernieuwin­g van bad, keuken of nutsleidin­gen. De aanleg van de tuin, een zwembad of terras en het plaatsen van afsluiting­en zijn evenwel uitgeslote­n.

Rekent een aannemer ten onrechte 6% btw aan in plaats van 21%, dan moet hij het verschil in btw bijbetalen, maar hij kan dat aan de klant doorrekene­n. De klant is aansprakel­ijk als opdrachtge­ver. Als u meent dat uw aannemer verkeerde of onvoldoend­e informatie heeft gegeven en daardoor bijkomende kosten ontstaan, dan is het aangewezen om in overleg te gaan. U kunt voorstelle­n om de bijkomende kosten te delen. Dat doet Marleen. Ze stuurde hem een brief. Het antwoord is nog niet gekend.

Gaat de aannemer daarmee niet akkoord dan kunt u eventueel een rechtszaak aanspannen. Hou wel voor ogen dat de rechtszaak meer kan kosten dan het verschuldi­gde btw-bedrag.

Om u tegen hoge gerechtsko­sten bij bouwgeschi­llen in te dekken, is het voordelig om een rechtsbijs­tandverzek­ering af te sluiten. Sinds vorig jaar is die rechtsbijs­tandverzek­ering fiscaal aftrekbaar. Het levert een belastingv­erminderin­g tot 120 euro op. Ondanks dat voordeel hebben ‘maar’ 48.702 Belgen de rechtsbijs­tandverzek­ering, die ook kan worden aangesprok­en bij echtscheid­ingen, afgesloten.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? De aannemer rekende slechts 6% btw aan voor de installati­e van een elektrisch­e poort, terwijl 21% correct was.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR De aannemer rekende slechts 6% btw aan voor de installati­e van een elektrisch­e poort, terwijl 21% correct was.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium