Het Belang van Limburg

Jaak kreeg onterechte parkeerboe­te, Maastricht betaalt pas 19 maanden later terug

-

Jaak Hellings kreeg begin dit jaar een boete voor onbetaald parkeren, eind 2019 in Maastricht. Hij had nochtans betaald, maar had het betaalbewi­jsje intussen al lang weggegooid.

Jaak moest 67 euro betalen. In december 2019 zou hij niet correct hebben betaald aan een parkeeraut­omaat in Maastricht. “Ik heb toen nochtans een bonnetje uit de automaat gekregen nadat ik met munten betaald had.” “Uiteraard heb ik dat bonnetje nu, 13 maanden later, niet meer. Ik heb wel een betaalbewi­js van mijn bank. Ik had namelijk eerst geprobeerd om met mijn kaart te betalen. Dat leek niet te lukken. Toch is het geld van mijn rekening gegaan.”

Jaak betaalde dus twee keer om één keer te parkeren. Toch vond Maastricht het nodig om hem een jaar later een bekeuring te bezorgen omdat hij zijn kenteken niet correct had ingegeven. Behalve Jaak, waren er nog lezers van onze krant die klaagden over de lange termijn tussen de vermeende overtredin­g en boete.

OPGELOST

Een en ander ligt volgens Maastricht aan de Belgische autoriteit­en. “Die hebben onvolledig­e NAW-gegevens (naam-adreswoonp­laats, nvdr) bezorgd, waardoor de aanslag niet vroeger kon worden verzonden”, klinkt het. Maar ook de terugbetal­ing heeft tijd nodig. Pas nu, 19 maanden na datum, meldt Maastricht dat de boetes eerstdaags worden terugbetaa­ld. “In het bezwaarsch­rift geeft u samengevat aan dat u wel heeft betaald. Uit nader onderzoek is gebleken dat dit correct is. Het bedrag wordt gerestitue­erd.”

Parkeerboe­tes zorgen vaak voor ergernis. Uit onderzoek van Touring blijkt dat het aantal klachten over het parkeerbel­eid in het voorbije jaar met 20 procent is gestegen. Meer dan de helft van de autobestuu­rders vindt parkeren te duur. Volgens 8 op de 10 is betalend parkeren vooral een manier om inkomsten te genereren voor de lokale overheid.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Jaak Hellings moest anderhalf jaar wachten op de afhandelin­g van een verkeerde boete.
FOTO SVEN DILLEN Jaak Hellings moest anderhalf jaar wachten op de afhandelin­g van een verkeerde boete.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium