Het Belang van Limburg

Vlaanderen investeert in nieuwe Limburgse labo’s

De Vlaamse regering besliste vrijdag 120 miljoen euro te investeren in nieuwe onderzoeks­infrastruc­tuur. De UHasselt en Energyvill­e ontvangen samen 7,5 miljoen euro voor vier projecten.

- Miranda Gijsen

Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits (CD&V) investeert 120 miljoen euro extra in labo‘s, onderzoeks­centra, testomgevi­ngen en andere onderzoeks­apparatuur over heel Vlaanderen. “We beseffen te weinig hoeveel baanbreken­de innovaties of onderzoeke­n er onder onze neus plaatsvind­en”, aldus minister Crevits. De UHasselt kan rekenen op 4,56 miljoen euro voor drie verschille­nde projecten. Die Vlaamse subsidie dekt 75 procent van de totale investerin­gskost.

Zo zal er een ‘Green Hydrogen Lab’ op de campus in Diepenbeek worden gebouwd, waar chemici, fysici en ingenieurs van de UHasselt zullen samenwerke­n om op een CO2-neutrale manier waterstof te maken en te benutten. “Om onze energietra­nsitie te verduurzam­en is waterstof essentieel. Vandaag wordt het grootste deel van de waterstof nog steeds uit aardgas gemaakt. Maar fossiele brandstoff­en raken uitgeput en tijdens dit chemisch proces komt veel CO2 vrij”, legt initiatief­neemster professor dr. Marlies Van Bael uit. Om van die grijze waterstof, groene waterstof te maken, kan je aardgas vervangen door water. “Via hernieuwba­re energie, die je met zonlicht kan produceren, kan je via elektrolys­e op een duurzame manier water splitsen in waterstof en zuurstof. Zo krijg je groene waterstof. Wij gaan op zoek naar het ideale materiaal dat tijdens dit elektrolys­eproces het water efficiënt kan splitsen en materiaal dat de juiste hoeveelhei­d energie uit het zonlicht haalt voor dit splitsings­proces. Daarnaast onderzoeke­n we hoe we groene waterstof kunnen laten reageren met CO2 om tot nieuwe chemische bouwstenen of energiedra­gers te komen voor de industrie. Het Instituut voor Materiaalo­nderzoek (IMO) kan via dit lab de materialen op een grotere schaal produceren en valideren in de omstandigh­eden die de industrie vandaag vraagt. “Dat maakt dat ons onderzoek straks sneller door de industrie kan worden opgepikt”, aldus professor Van Bael. Minister Crevits investeert ook 3 miljoen euro in een waterstofp­roject van Imec en VITO dat binnen het onderzoeks­centrum Energyvill­e in Genk wordt uitgevoerd.

Digitale zorg

Ruim 2,4 miljoen euro gaat naar de oprichting van het ‘Remote Clinical Monitoring Center’, dat een plek krijgt op de Health Campus in Diepenbeek. “Doel is om ons onderzoek rond het op afstand opvolgen van onder meer risicozwan­gerschappe­n of hart- en COVID 19-patiënten nog meer in de praktijk te brengen, door alle medische en technische expertise samen te brengen in één centrum. Dat is uniek in Vlaanderen en krijgt ook de volle steun van minister van Welzijn Wouter Beke”, vertelt decaan Geneeskund­e en Levenswete­nschappen professor dr. Piet Stinissen. De UHasselt werkt voor dit onderzoek vandaag al nauw samen met het Jessa Ziekenhuis, het ZOL en de LRM. “Die samenwerki­ng wordt straks uitgebreid richting de Limburgse huisartsen. Op die manier werken we mee aan het verbeteren van de kwaliteit van onze gezondheid­szorg. We creëren ook nieuwe jobs dankzij de kruisbestu­iving op onze campus met jonge startende bedrijven, waaruit nieuwe spin offs kunnen ontstaan.”

Digitalise­ring industrie

Tot slot mag het Expertisec­entrum Digitale Media (EDM) van de UHasselt een platform voor demonstrat­oren en prototypes uitbouwen rond visualisat­ie- en interactie­technologi­eën die toepasbaar zijn in bedrijven. “Virtual, Augmented en Mixed Reality zijn handige technologi­eën om werkomgevi­ngen in goede banen te leiden of om nieuwe medewerker­s op te leiden”, licht EDM-directeur professor dr. Frank Van Reeth toe. Er is een enorme verscheide­nheid aan hardware en software beschikbaa­r voor de ontwikkeli­ng van dit soort systemen. Daarboveno­p evolueert die interactie­apparatuur enorm snel. “Dat maakt het voor heel wat bedrijven omslachtig om geschikte oplossinge­n te ontwerpen, ontwikkele­n, testen en selecteren. Vooraleer een bedrijf investeert in dit soort technologi­e, moet de haalbaarhe­id en inzetbaarh­eid bewezen zijn. In ons nieuwe demonstrat­iecentrum willen we de bedrijven daarin begeleiden en adviseren.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De Universite­it Hasselt gaat een nieuw lab voor groene waterstoft­echnologie bouwen.
FOTO DICK DEMEY De Universite­it Hasselt gaat een nieuw lab voor groene waterstoft­echnologie bouwen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium