Het Belang van Limburg

“Southgate gokte en verloor”

-

Dag Jan. Proficiat met de zege van de Italianen. Je voorspelli­ng is uitgekomen.

“Dank je. Ik vond het een heerlijke partij. Niet dat het voetballen­d zo geweldig was, maar qua instelling, beleving en duelkracht was het top. Bij de finale van de Copa América was dat ook al. Engeland begon heel sterk. Het eerste halfuur was hun tempo ongekend hoog. De fout die de Italianen maakten, was dat ze een nog hoger tempo wilden spelen. Dat leidde tot veel balverlies. Na rust was het veel rustiger en liepen de Engelsen achteruit. Southgate gokte zuiver op het behoud van de 1-0. Dan kregen ze nog een goal tegen op hoekschop, een onderdeel waar ze normaal sterk op zijn.”

Southgate bracht Rashford en Sancho speciaal voor de strafschop­penreeks, maar zij faalden.

“Saka ook nog. Jammer voor die drie jonkies. Ik begreep van die wissels helemaal niks. Ten eerste had hij die gasten veel eerder moeten brengen. Grealish ook. Ten tweede is het gevaarlijk om een penalty te nemen als je nog geen bal hebt geraakt in de match. Je zit dan helemaal niet in die partij. Die rare aanloopjes ook altijd. Ze zien Bruno Fernandes dat doen en willen dat kopiëren.”

Nochtans was het thuisvoord­eel gigantisch.

“Ja, dat was niet normaal. Ook als je alles buiten Wembley zag en het volk dat wilde binnendrin­gen. Als je een beetje het nieuws volgt, is dat toch vreemd om te zien. Ik betwijfel of dit allemaal gezond was.”

Wie is voor jou dé man van de finale?

“Ik kies er twee: Bonucci en Chiellini. Oude strijders waar je een flatgebouw op kunt neerzetten. Die kop van Bonucci bij het volkslied alleen al. Pure verbetenhe­id! En gezien hoe Chiellini Saka bij zijn strot greep? Hij lacht en knuffelt erop los, maar geeft je een doodschop als het moet. Donnarumma is op zijn 22ste ook al een fenomeen. heb genoten en deze zege is verdiend. Basta!”

 ?? FOTO BELGA ?? Gareth Southgate wordt getroost door doelman David Seaman.
FOTO BELGA Gareth Southgate wordt getroost door doelman David Seaman.
 ?? FOTO REUTERS ?? Gareth Southgate gaat zelf penaltymis­ser Bukayo Saka troosten.
FOTO REUTERS Gareth Southgate gaat zelf penaltymis­ser Bukayo Saka troosten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium