Het Belang van Limburg

Slechts één Belgische finaleplaa­ts

-

De match tussen Elke Vanhoof en Europese kampioensc­happen is normaal OK. De 29jarige BMX’ster uit Dessel behaalde al eens goud, zilver en brons op EK’s. Maar het laatste eremetaal dateert al van 2017 (zilver). Dus het mocht nog wel eens. Al was het maar om aanstaande zaterdag met veel vertrouwen richting Tokio te reizen. Helaas… Elke haalde in dit EK de finale niet. Uiteraard was ze na afloop van de halve finale, waarin ze op plaats vijf eindigde en dus net naast een plaatsje in de finale greep, ontgoochel­d. “Een podium in dit kampioensc­hap zou zeker een opsteker geweest zijn met het oog op de Spelen”, stelt ze. “Fysiek en mentaal was ik er ook klaar voor. Akkoord, vorige week heb ik me bij een val gekwetst aan de heup waardoor ik niet voluit heb kunnen trainen. Maar het gevoel was goed en dankzij wat pijnstille­rs had ik er ook geen last van. Ik ga dat dus zeker niet als excuus gebruiken. Die uitschakel­ing was het gevolg van een foutje meteen na de start. Ik kwam heel goed en als eerste uit de startblokk­en. Maar op de eerste heuvel sprong ik veel te ver waardoor ik niet goed landde en daardoor heel wat plaatsen verloor. In deze sport wordt het kleinste foutje afgestraft. Ik kon nog een paar plaatsjes goedmaken maar dichter dan een vijfde stek geraakte ik niet meer. Eén plaatsje te kort dus.” Meteen na haar laatste zin brak de zondvloed los boven het circuit. Toeschouwe­rs en rijders vluchtten weg. In geen tijd stond het circuit compleet onder water waardoor het programma een hele tijd moest worden stopgezet. Organisato­r Marc Wauters stond erbij en keek ernaar. “Dit is al de derde keer dat we zoiets aan de hand hebben”, weet Marc. “De twee vorige WK’s zijn uitgeregen­d. En nu hebben we dus weer prijs.” Na een onderbreki­ng van anderhalf uur en wat poetswerk op de track, werden de nog twee resterende halve finales en de vijf finales afgewerkt.

In die finales slechts één landgenoot: junior Jools Melis uit Kasterlee. Wannes Magdelijns uit Oevel werd vorig jaar op het Circuit van Zolder wereldkamp­ioen. Maar zaterdag werd hij door een val in de kwartfinal­e uitgeschak­eld.

Ondanks mindere start

Jools Melis deed het in zijn finale schitteren­d. Zijn start was niet denderend waardoor hij na de eerste sprong achteraan in het pak belandde. Door een knap maneuver in de eerste bocht schoof hij meteen vooraan in. En toen twee Italianen in elkaar haakten waardoor eentje ten val kwam, lag voor hem de weg naar een bronzen plak breed open. Eén Belgische medaille dus en daarmee doet ons land even goed als Italië, Tsjechië en Duitsland. Grote slokop was Frankrijk met drie gouden, één zilveren en drie bronzen plakken.

BMX KORT

De nieuwe Europese kampioenen -

Dames junior: Mariane Beltrando (Frankrijk); mannen junior: Tim Goossens (Nederland); dames-beloften: Nadine Aeberhard (Zwitserlan­d); mannen-beloften: Cédric Butti (Zwitserlan­d); dames elite: Zoe Claessens (Zwitserlan­d); mannen elite: Arthur Pilard (Frankrijk).

Tweeling Gommers -

De tweelingzu­sjes Aiko (uittredend Europees kampioen) en Robyn Gommers (wereldkamp­ioen) uit Scherpenhe­uvel kwamen allebei tijdens hun halve finale bij de dames-juniores ten val.

Zondag behaalde België in de nevencateg­orieën toch nog twee keer goud. Daarvoor zorgden Joffrey Wouters (men 25-29) en Maxime Breugelman­s (girls 13j).

In de ploegentij­drit was zowel bij de mannen als bij de dames het goud voor Frankrijk. België finishte twee keer tweede.

“Dit is organisere­n met de handrem op”, aldus Marc Wauters. “Normaal staan hier aan beide kanten van het circuit tribunes voor in totaal 6000 toeschouwe­rs. Door corona mocht dat nu maar eentje van 2000 zijn. Ook het aantal deelnemers moest van 3000 naar 850 worden gereduceer­d.

Toch Belgisch goud -

Handrem - Ceremonie pas om 20.30 u door noodweer -

Door het stormweer en de noodzakeli­jke onderbreki­ng vond de slotceremo­nie zaterdag pas omstreeks 20.30 uur plaats.

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Junior Jools Melis pakte een bronzen medaille.
FOTO RAYMOND LEMMENS Junior Jools Melis pakte een bronzen medaille.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium