Het Belang van Limburg

“Ik noem Karel mijn derde opa”

-

Het verschil tussen Karel Lismont en Dieter Kersten? 48 jaar in leeftijd (72 tegen 24). 51 seconden over een afstand 42 kilometer (2u11:13 tegen 2u10:22). En verder een paar honderd meter tussen hun woningen in de Tongerse deelgemeen­te Piringen. “Minder nog als ik door mijn tuin wandel”, preciseert Lismont. Als dorpsgenot­en zijn de twee ook met elkaar in contact gekomen. Een kleine tien jaar geleden was dat, toen Dieter en zijn tweelingbr­oer nog voetballer­s waren.

Karel Lismont: “Een tante van Dieter woont naast mij. Op een dag is ze komen vragen of de zonen van haar broer eens mochten meelopen. Dieter en Maarten waren toen 15 of 16 jaar. Op een zaterdagmo­rgen zijn ze meegegaan voor een loop van acht kilometer en ze konden mij goed volgen. Pas op: ik liep toen nog vrij goed: 4 minuten per kilometer. Een maand of drie hebben ze met mij getraind en toen begon het voetbalsei­zoen. Ik heb ze voor de keuze gezet: ofwel beginnen jullie aan het crossseizo­en, ofwel gaan jullie verder voetballen. Mij maakte het niet uit. Ik ging toch twee keer per week lopen en ik kwam aan hun deur voorbij, ze wonen vlakbij. Ik heb hen nooit gedwongen, ben nooit vragende partij geweest. Atletiek moet je voor jezelf doen, niet voor iemand anders. Maar ze hebben voor het lopen gekozen. ”

Dieter Kersten: “Karel zei dat hij me in twee jaar naar de nationale top kon brengen. Dat zat er in het voetbal voor mij niet in.”

Lismont: “Bij kadetten of scholieren zie je direct of er iets in zit. Hij won bijna alle crossen in zijn eerste seizoen, werd kampioen van Vlaanderen en eindigde vooraan in het BK. En in het voetbal waren het toch maar prutsvoetb­allers op gewestelij­k niveau.”

Kersten: “Af en toe ook provinciaa­l voetbal. Maar als je kan kiezen tussen voetbal op laag of atletiek op hoog niveau, dan is het snel beslist. Dan doe je waar je het verst in kan geraken.”

Lismont: “Lucas Schoofs kon ook goed lopen en heeft jou zelfs ooit geklopt, maar hij is in het voetbal gebleven. Hij heeft bij Lommel en OHL gezeten en speelt nu voor Herakles. Hij heeft de andere keuze gemaakt en is als voetbalpro­f wellicht goed betaald. Voor atletiek moet je goed zot zijn.”

Karel, jij bent er 72. Loop jij nog altijd?

Lismont: “Twee keer per week. 12 kilometer per uur, oftewel 5 minuten per kilometer. Drie jaar geleden raakte ik nog gemakkelij­k onder de 4 minuten,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium