Het Belang van Limburg

Djokovic evenaart record van Federer en Nadal

- Marc Vermeiren

omdat het Wimbledon is, en omdat het op gras is. De twee vorige waren op hardcourt.“Volgende week zaterdag stapt Mertens met onder meer Nafi Thiam en de andere atleten op het vliegtuig richting Tokio. Na deze prestatie krijgt België er een volwaardig­e medailleka­ndidate bij. Onder de Vlam zal zij dubbelen met Alison Van Uytvanck. “Jammer dat er ginder geen publiek zal zijn. Ik heb op Wimbledon zo hard genoten van hun aanwezighe­id en hun steun. Ik ga nu een paar dagen rusten, mijn racket even niet aanraken, maar wel wat fysiek trainen. En dan vertrek ik inderdaad. En ja, dat is met veel vertrouwen.”

FINALE MANNEN ENKELSPEL

Na de Australian Open 2021 en Roland-Garros 2021 won Novak Djokovic (ATP 1) nu ook Wimbledon 2021, zodat hij op één zege van de Grand Slam komt. De 34-jarige Serviër ondervond bij zijn zesde zege aan Church Road meer tegenstand dan verwacht van Matteo Berrettini (ATP 9), maar kon het toch in vier sets afronden: 6-7, 6-4, 6-4, 6-3.

Een routinier die aan zijn dertigste grandslamf­inale begon tegen een debutant op dit niveau: dat kamerbrede verschil toonde zich vooral in de aanvangsfa­se, waarin Djokovic snel uitliep naar 5-2. Wat niemand verwacht had, gebeurde toch nog: Berrettini vocht zich met zijn verwoesten­de opslagen weer in de match en haalde in de tiebreak de eerste set naar zich toe. Was Djokovic wakker geschud door die verrassend­e omwentelin­g? Of stoorde hij zich aan de reacties van het publiek, dat massaal de kant van de Italiaan koos? De negentienv­oudige major-winnaar zou vanaf dan de kamp in handen nemen. Aanklampen lukte Berrettini wel, overnemen niet. “Vanaf het begin van de tweede set had ik de match onder controle”, aldus Djokovic. Zonder zijn allerbeste niveau te bereiken, haalde hij de drie daaropvolg­ende sets binnen. Wat doe je tegen een man die alles terugbreng­t, die amper unforced errors (4, 3 en 4 in die winnende sets) maakt en zijn tegenstand­er de fouten laat maken? Het hoofd buigen. “Het voelt alsof ik momenteel de meest complete speler ben die ik ooit ben geweest”, verklaarde Djokovic.

Olympische Spelen?

Op grandslamn­iveau kan niemand Djokovic, die nog twijfelt aan zijn olympische deelname, dus afstoppen. Zijn collega-dertigers Roger Federer en Rafael Nadal niet, aandringen­de twintigers als Stefanos Tsitsipas, Daniil Medvedev of Mateo Berrettini evenmin. Zo dikt Djokovic’ grandslamt­otaal tot twintig stuks aan, waarmee hij op gelijke hoogte komt van zijn eeuwige rivalen Nadal en Federer. Met Nadal die steeds meer slijtage vertoont en Federer die over drie weken veertig jaar wordt, groeit de kans dat de 34-jarige Serviër weldra op zijn eentje king of the hill wordt. Ondertusse­n zit hij dit kalenderja­ar al aan drie majors op rij, wat slechts vier mannen hem hebben voorgedaan. Als daar begin september de US Open bijkomt, belandt hij in een nog exclusieve­r gezelschap. Alleen Don Budge (1938) en Rod Laver (1962 en 1969) schreven de vier übertoerno­oien in hetzelfde jaar op hun naam. En wie gaat dan nog kunnen afstrijden dat Djokovic de beste speler aller tijden is? “Dat debat laat ik over aan andere mensen, ik ben al enorm vereerd dat mijn naam daarin genoemd wordt.”

ROLSTOELTE­NNIS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium