Het Belang van Limburg

Grafstenen Meldert verzakken na overvloedi­ge regenbuien

Op de begraafpla­ats van Meldert zijn een dertigtal graven scheef gezakt. De problemen doken op na de zware regenval van afgelopen weken. Burgemeest­er Luc Wouters (CD&V) belooft dat de gaten zullen worden opgevuld.

- Koen Luts

Hugo Aerts uit Paal werd door zijn neef op de hoogte gebracht dat het graf van zijn ouders was verzakt. “Mijn vader overleed in 2014, moeder in 2015. Dit is heel erg, want onder de grafsteen bevindt zich nu een groot gat. Waar al die grond naartoe is gespoeld, weet ik niet. De problemen zijn blijkbaar twee à drie weken geleden begonnen na de felle regenbuien. Mogelijk zal het nog erger worden, want het zal allicht nog gaan regenen.” Om de gaten opnieuw op te vullen, zal de steenzette­r de grafstenen moeten verwijdere­n en daarna terug moeten plaatsen. “Ik heb geen idee wat dat allemaal zal kosten, maar wie gaat hier voor opdraaien? Ik vermoed dat na de begraving van moeder in 2015 de grond niet goed werd aangedamd en dat daarom door de felle regenval alles is verzakt.”

Poeder

Op de begraafpla­ats staan minstens tien zerken scheef, een twintigtal anderen wat minder. Volgens een vrouw die er vaak komt, bleef ook de steen van de pastoors Emile Weyens en Albert Peeters niet gespaard. “De klinkers zijn verzakt en dat was vorige week nog niet. De situatie verergerde snel na de felle regenbuien.”

Van een graf dat enkele jaren geleden naar de zuidelijke muur verhuisde, verzakte het middendeel zo’n 30 centimeter. Soms gapen er openingen onder de grafzerken en ontstaan er plots verzakking­en als iemand te dicht bij een grafsteen stapt. Volgens koster Dominique Porters werden de voorbije jaren al een aantal graven verplaatst om het urnenveld uit te breiden. “Maar door de werken op de begraafpla­ats wordt de grond poeder. De gemeente wil de begraafpla­ats helemaal herinricht­en en vergroenen en de ingang langs de gewestweg werd afgesloten. Maar ik vraag me af hoe je met een kraan in de toekomst hier nog graven kan plaatsen.”

Kindergrav­en

Burgemeest­er Luc Wouters (CD&V) reageert dat het logisch is dat bij felle regenval het zand zakt op de begraafpla­atsen. “Vorige week gebeurde dat ook op de begraafpla­ats van Lummen en onze mensen hebben nadien alles aangevuld en bijgewerkt. In Meldert zullen we dat dus ook doen. Maar indien er aan de grafsteen moet worden gewerkt, dan zal dat door specialist­en moeten gebeuren.”

De begraafpla­ats van Meldert wordt binnenkort uitgebreid en er komt meer groen. De aannemer is aangeduid, de procedure loopt en hij zal in december of januari starten. De oude kindergrav­en worden verplaatst en oude graven waarvan de concessie is verlopen worden binnenkort opgeruimd. Het urnenveld wordt ook uitgebreid.

 ?? FOTO KL ?? Het graf van de ouders van Hugo Aerts zakte helemaal scheef na de felle regenval en er gapen openingen onder de zerk.
FOTO KL Het graf van de ouders van Hugo Aerts zakte helemaal scheef na de felle regenval en er gapen openingen onder de zerk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium