Het Belang van Limburg

175 jongeren tussen 12 en 15 zaterdag ingeënt

In het vaccinatie­centrum in Houthalen Helchteren hebben zaterdag 175 jongeren van 12 tot en met 15 jaar een eerste prik gekregen. De vierde Open Prikdag zorgde meteen voor een lange wachtrij.

- Miranda Gijsen en Zahra Boufker

VACCINATIE HOUTHALEN-HELCHTEREN

Ruim voordat het vaccinatie­centrum in Houthalen-Helchteren zaterdag de deuren opende, stonden er al een tiental mensen te wachten voor een eerste prik. In de voormalige Expohal in Kelchterho­ef werd na dinsdag, donderdag en vrijdag, voor de vierde keer een Open Prikdag georganise­erd.

“De frigo’s van ons vaccinatie­centrum liggen vol vaccins en die willen we natuurlijk zo snel mogelijk inzetten. Zeker nu we vaststelle­n dat heel wat jongere mensen hun eerder gemaakte afspraak niet bevestigen”, vertelt Wim Haest, coördinato­r van het vaccinatie­centrum in Houthalen-Helchteren en algemeen directeur van de gemeente.

Ook jongeren van 12 tot 15 jaar konden er met toestemmin­g van hun ouders terecht voor een eerste prik. Dat kon ook al afgelopen vrijdag, die Belgische primeur was dus niet alleen voor Genk. “Iemand moet de eerste zijn, we gunnen Genk die extra belangstel­ling”, lacht Haest. “Zestig inwoners hebben vrijdag de kans gegrepen om zich voor het eerst te laten inenten, daarbij waren ook een aantal jongeren tussen 12 en 15 jaar. Zaterdag hebben we 175 jongeren van 12 tot 15 jaar gevaccinee­rd. We zijn blij dat ouders het belang van vaccinatie goed inschatten.”

Eerste prik

Sylvia Neskens heeft haar twee dochters en twee nichtjes meegebrach­t. Samen met haar zus komt ze vandaag naar de Open Prikdag. “Mijn dochter Mirthe (14) vertrekt begin augustus op kamp. Met een vaccin ben ik toch geruster. Daarbij hoe meer mensen worden gevaccinee­rd, hoe beter”, vindt Neskens.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid verwacht dat in de loop van volgende week in heel Vlaanderen de eerste uitnodigin­gen naar 12tot 15-jarigen verstuurd worden. “Wie vrijdag of zaterdag niet kon langskomen op het open prikmoment, moet dus niet panikeren. We verwachten dat we vanaf dinsdag 13 juli de uitnodigin­gen voor deze doelgroep kunnen verzenden”, bevestigt Wim Haest, coördinato­r van het vaccinatie­centrum in Houthalen-Helchteren.

 ?? FOTO ZB ?? Veel blije gezichten zaterdagmi­ddag tijdens de Open Prikdag in HouthalenH­elchteren.
FOTO ZB Veel blije gezichten zaterdagmi­ddag tijdens de Open Prikdag in HouthalenH­elchteren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium