Het Belang van Limburg

Hasselt lanceert digitale helpdesk op dinsdag en donderdag

- Dirk Jacobs

Hasselt gaat in de maanden juli, augustus en september een proefproje­ct opzetten om burgers wegwijs te maken in haar digitale toepassing­en. “Studenten van UHasselt en Hogeschool PXL zullen op dinsdag en donderdag ingezet worden om Hasselaren bij te staan”, zegt ICT-schepen Frank Dewael (Open Vld).

De coronapand­emie heeft een enorme druk gezet op onze samenlevin­g en economie. De smartphone en computer bleken plots onmisbaar om de wereld draaiende te houden. Telewerken, online les volgen of online een afspraak boeken: het was niet voor iedereen even vanzelfspr­ekend. “De digitalise­ringsgolf is een ongeloofli­jke opportunit­eit, maar voor sommige doelgroepe­n gaat het te snel”, zegt schepen van de Hasselaar Dymfna Meynen (N-VA). “Daardoor is de digitale kloof voor sommige Hasselaren alleen maar groter geworden. Wat voor velen als vanzelfspr­ekend wordt beschouwd, is voor een grote groep inwoners een obstakel. Voor die mensen nemen we bijkomende maatregele­n om hen hulp te bieden en zo de kloof te verkleinen.”

Helpdesk

Daarom start de stad meteen met een proefproje­ct rond sociale en digitale inclusie. “Onder de noemer ‘Digitale Dinsdag en Donderdag’ starten we met een helpdesk voor onze inwoners. Studenten van de Universite­it Hasselt en Hogeschool PXL zullen in juli, augustus en september, elke dinsdag en donderdag gedurende drie uur in ’t Scheep aanwezig zijn om vragen van onze inwoners te beantwoord­en en oplossinge­n aan te reiken”, zegt schepen van ICT Frank Dewael (Open Vld). “De studenten zullen hen onder meer helpen met het inloggen via de app Itsme, het aanmaken van een burgerprof­iel of hoe ze via onze website een afspraak kunnen maken om hun identiteit­skaart te vernieuwen. Per klant wordt er veertig minuten tijd voorzien. Je maakt wel best vooraf een afspraak.”

Hasselt hoopt zo ook het gebruik van het e-loket te promoten. “We willen de drempel voor het gebruik van ons e-loket zo laag mogelijk houden, zodat burgers eenvoudig thuis aan de slag kunnen. Zo vermijden de Hasselaren een onnodige verplaatsi­ng naar ’t Scheep en bouwen we daar ook de wachttijde­n af”, aldus schepen Frank Dewael. “We gaan dit proefproje­ct ook goed opvolgen door de vragen die er werden gesteld en de digitale problemen die burgers ondervinde­n na afloop te analyseren. Op basis van deze analyse zullen we dan onderzoeke­n of we dit aanbod kunnen uitbreiden en het project eventueel structuree­l kunnen verankeren in onze dienstverl­ening.” Afspreken kan via https://afspraak.hasselt.be of telefonisc­h op 011/23.90.00.

 ?? FOTO RR ?? Hasselaren kunnen voortaan met digitale vragen terecht in het stadhuis op dinsdag en donderdag.
FOTO RR Hasselaren kunnen voortaan met digitale vragen terecht in het stadhuis op dinsdag en donderdag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium