Het Belang van Limburg

Oudste inwoner van Limburg viert 108ste verjaardag

-

Zaterdag was er een bijzondere reden tot een feest in woonzorgce­ntrum Sint-Jan Berchmans. Irène Giusti vierde er haar 108ste verjaardag. Sinds begin dit jaar is ze de oudste inwoner van Limburg.

De heuglijke dag begon met een bezoek van burgemeest­er Rik Rijcken (Pro) en een afvaardigi­ng van het schepencol­lege die Irène letterlijk in de bloemetjes zetten. Irène werd op 10 juli 1913 geboren in Landen. Met haar echtgenoot Henri Leplat, ingenieur op de zinkfabrie­ken in Budel, kreeg ze twee kinderen. In 1935 kwamen ze in Hamont wonen. Henri overleed al in 1977. “Namens heel Hamont-Achel wensen we je van harte proficiat”, begon burgemeest­er Rik Rijcken, die de profession­ele zorgdrager­s en vrijwillig­ers bedankte voor hun inzet. “Hierdoor kan Irène nog elke dag genieten. Volgend jaar willen we je 109de verjaardag vieren en we dagen je uit om nadien de oudste Limburger ooit te worden.”

In de namiddag volgde er nog een gezellig samenzijn met gebak. Vrijwillig­ster Thérèse trekt wekelijks op met Irène en is fier op haar levenskrac­ht. “Ze kan zich misschien niet meer zo goed uitdrukken, maar in haar hoofd is ze er goed bij. Als ik met haar in de rolstoel door Hamont wandel, dan geniet ze. Ze kent van de oude huizen nog de geschieden­is en soms reageert ze emotioneel als hierdoor herinnerin­gen naar boven komen. Heel mooi, hoe ver ze terug kan gaan in de tijd. Ook klassieke muziek kan haar in vervoering brengen.”

 ?? FOTO RR ?? Irène werd op 10 juli 1913 geboren in Budel.
FOTO RR Irène werd op 10 juli 1913 geboren in Budel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium