Het Belang van Limburg

Oud-mijnwerker­s huldigen hoofdredac­teur Ivo Vandekerck­hove

- Zahra Boufker

MIJNWERKER­S HOUTHALEN-HELCHTEREN Onder de schachtbok­ken bracht zaterdagvo­ormiddag een duizendtal oud-mijnwerker­s hulde aan oud-hoofdredac­teur Ivo Vandekerck­hove. “Dankzij zijn inzet kwam onze problemati­ek onder de aandacht.”

Op de meeting van KS Vriendenkr­ing bedankten de oud-mijnwerker­s Vandekerck­hove voor zijn journalist­ieke werk tijdens de mijnsluiti­ng.“Ivo was er altijd bij en bracht telkens een objectieve weergave van de situatie waarin we zaten. Het is mede dankzij zijn inzet dat onze problemati­ek onder de aandacht werd gebracht. We willen hem danken voor alles wat hij heeft gedaan voor de mijnwerker­s.”

Ivo’s vader was mijnwerker en daarna werkte hij zelf elf jaar als bediende in de mijn. Toen hij vanaf 1985 voor Het Belang van Limburg ging werken, bleef hij nauw betrokken bij de Limburgse mijnen. “De samenhorig­heid die nodig was in het werk en de sociale strijd die de mijnwerker­s kenmerkte, hebben mij altijd aangesprok­en. Het is die samenhorig­heid die je nodig hebt om als gewone mens iets te bereiken.”

Mijnlamp

Na de sluiting van de mijnen bleef Vandekerck­hove alles volgen rond de reconversi­e van Limburg.

Dat resulteerd­e in 1993 in het boek De Miljarden van KS. Ivo kreeg als blijk van waardering van de KS Vriendenkr­ing een mijnlamp als aandenken. “Ik ben echt heel vereerd dat ik in de huldiging betrokken ben en dat mijn pensioneri­ng niet helemaal onopgemerk­t is voorbijgeg­aan.” De meeting van KS Vriendenkr­ing ging niet toevallig over pensioenen. “Het is toch maar weer gebleken dat wanneer de mijnwerker­s niet opkomen voor hun rechten, ze druk moeten uitoefenen om te krijgen wat ze recht op hebben. Ik ben erg blij met dit cadeau. Het is een prachtige mijnlamp, het is er nog één die nog echt in de mijn werd gebruikt. Je mag er zeker van zijn dat die een mooie plaats krijgt in mijn huis.”

 ?? FOTO ZAHRA BOUFKER ?? “Het is een prachtige mijnlamp, het is nog één die nog echt in de mijn werd gebruikt. Je mag er zeker van zijn dat die een mooie plaats krijgt in mijn huis.”zegt Ivo Vandekerck­hove.
FOTO ZAHRA BOUFKER “Het is een prachtige mijnlamp, het is nog één die nog echt in de mijn werd gebruikt. Je mag er zeker van zijn dat die een mooie plaats krijgt in mijn huis.”zegt Ivo Vandekerck­hove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium