Het Belang van Limburg

Campus VIIO Borgloon krijgt grondige renovatieb­eurt

Met een symbolisch­e ‘eerstestee­nlegging’ hebben de leerlingen van het Vrij Innovatief Interactie­f Onderwijs (VIIO) Borgloon de aftrap geven voor de start van de renovatiew­erken. Goed voor een totale investerin­g van 3 miljoen euro.

- Jozef Croughs

ONDERWIJS

VIIO Borgloon is gestart met de renovatie van de schoolgebo­uwen voor zijn 350 leerlingen en 60 personeels­leden. “De plannen om de campus aan te pakken, zijn al enkele jaren oud, want een goede voorbereid­ing kost tijd”, steekt directeur Rik Bollen van wal. “De hele campus wordt opgefrist. Alle klaslokale­n en werkruimte­s worden aangepakt. Naast nieuwe plafonds en ledverlich­ting, investeren we ook in nieuwe netwerkkab­els. Tot slot worden ook bijna alle daken vernieuwd en geisoleerd.”

In oktober 2019 startte een sloopbedri­jf al met het afbreken van het oude internaat van het College. Dat gebeurde nadat het gebouw om veiligheid­sredenen gesloten werd. Het internaat werd vervolgens ondergebra­cht bij de vzw Mariavreug­de in Nieuwland.

Kapel

De kapel, die al enkele jaren niet meer wordt gebruikt, krijgt ook een nieuwe bestemming. “We gaan ze omvormen tot een nieuwe polyvalent­e ruimte, waar ook lessen lichamelij­ke opvoeding kunnen doorgaan. De renovatie gebeurt met respect voor de architectu­raal waardevoll­e elementen van de kapel”, zegt Bollen. “Deze renovatie zal straks ook zichtbaar zijn vanop de Tongersest­eenweg. De zijgevels worden opnieuw opgetrokke­n, volledig in glas. De nieuwe zijgevels verbinden we met een gaanderij. De zijgevel van de refter werken we ook open met een glaspartij naar de speelplaat­s.”

Buitenaanl­eg

De buitenaanl­eg gebeurt in samenwerki­ng met de lokale gemeenscha­p en de stad Borgloon. “We hebben extra aandacht voor een groene en veilige schoolomge­ving. Daarom schreven we ons in voor het project ontharding, waarbij de groene zones aan de Tongerse- en Sint-Truiderste­enweg een ecologisch­e upgrade zullen krijgen. Het einde van de werken is voorzien voor de zomer 2022”, aldus nog Bollen.

 ?? FOTO JCR ?? “De renovatie van de kapel gebeurt met respect voor de architectu­raal waardevoll­e elementen”, zegt directeur Rik Bollen (rechts).
FOTO JCR “De renovatie van de kapel gebeurt met respect voor de architectu­raal waardevoll­e elementen”, zegt directeur Rik Bollen (rechts).
 ?? FOTO JCR ?? De zijgevels van de kapel worden terug opgetrokke­n in glas.
FOTO JCR De zijgevels van de kapel worden terug opgetrokke­n in glas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium