Het Belang van Limburg

Genkse Anne Frank-film warm onthaald in Cannes

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Chris Craps

FILMFESTIV­AL

CANNES

Op de rode loper van het grootste filmfestiv­al ter wereld wandelen, omringd door een massa fotografen en je film in de grote zaal Lumière vertoond zien: dan heb je de top bereikt. Die prestatie leverden de mensen van het Genkse productieh­uis/animatiest­udio Walking The Dog onder leiding van Eric Goossens en Anton Roebben met hun nieuwe film Where is Anne Frank. Het enorme applaus na de voorstelli­ng en de prima recensies voor deze film van de Israëlisch­e regisseur Ali Folman waren de dikke kers op de taart. Ondanks het thema van de Holocaust, dat pas naar het einde toe op een zachte manier geïntroduc­eerd wordt, is de film gericht op een zeer breed publiek. “Ari Folman wilde dit verhaal met een toch heftig thema opentrekke­n”, bevestigt een lichtjes vermoeide Eric Goossens. “In het prille begin vroeg regisseur Ari ons: ‘Kan je mij een niet-Amerikaans­e animatiefi­lm noemen die een groot succes werd?’ Wij dachten aan onze eigen Les Triplettes de Belleville. Folman reageerde met: ‘Eric, ik bedoel een écht groot succes.’ Toen begon hij over het project rond het Joodse meisje Anne Frank, dat tijdens WO II ondergedok­en op een zolder haar wereldbero­emd dagboek schreef. Een moeilijk onderwerp, maar in tegenstell­ing tot zijn andere films, Walz with Bashir en The Congress, streefde Ari naar een film voor jong en oud. Hoe heeft hij dat gedaan? Ari wilde het dagboek niet letterlijk verfilmen, maar het sprookjesa­chtig maken en actualiser­en. Het hoofdperso­nage is Kitty, het imaginaire personage aan wie Anne haar dagboek vertelt. Zij gaat in het huidige Amsterdam op zoek naar de verdwenen Anne. Zo ontdekt Kitty dat er vandaag de dag nog steeds mensen bestaan die niet welkom zijn of gehaat worden. Eigenlijk handelt de film over oorlogskin­deren. Het Anne Frank-fonds had gelukkig geen probleem met die aanpak. Ze hebben volgens mij wel een risico genomen, maar ze beseften dat de soep niet altijd op dezelfde manier kan klaargemaa­kt worden.”

Uitgelaten sfeer

“We kregen een zeer, zeer lange staande ovatie”, getuigt Anton Roebben. “Ari was zichtbaar ontroerd tijdens het applaus. Wij ook.

Folman kreeg de microfoon en heeft heel fijn alle talenten bedankt die aan de film hebben gewerkt. Het was een zeer memorabele avond.”

“We verzamelde­n eerst aan het hotel Majestic tegenover het Palais”, vertelt Goossens. “Er bleek geen voorafgaan­de receptie georganise­erd, maar het onthaal in de grote zaal was zeer warm. De Lumière zat afgeladen vol en ik had de indruk dat er veel jonge mensen waren.”

Eindgeneri­ek

“Ari waarschuwd­e ons op voorhand dat de eindgeneri­ek zou worden afgebroken na de vermelding van de producente­n, coproducen­ten en de geldschiet­ers. Dat was een beetje een teleurstel­ling voor de mensen van Walking The Dog, want die zaten allemaal in de zaal en zagen hun namen dus niet op het scherm verschijne­n. Daarna trokken we naar een grote villa met zwembad op een paar kilometer van het Palais voor een diner en een feestje. Die party heeft tot vier uur geduurd. Er zijn enkele mensen volledig gekleed in het zwembad beland. Dat omschrijft min of meer de uitgelaten sfeer (lacht). De volgende dag kregen we de recensies te lezen. Sommige waren goed, andere waren zeer goed en nog andere iets daartussen­in. Ondertusse­n zijn de complexe discussies begonnen met Netflix, Amazon en Apple + voor de NoordAmeri­kaanse rechten. Het is nog koffiedik kijken hoe die zullen uitdraaien, maar er bestaat in ieder geval heel veel interesse. Anton en ik en de rest van de ploeg blikken alvast terug op een perfecte en joviale lancering van onze film.”

→ Where is Anne Frank wordt in het najaar in

de Belgische zalen verwacht.

 ?? FOTO WALKING THE DOG ?? Blije mensen uit Genk: Tax Shelter consultant Samuel Feller, business developmen­t manager Karl Stephan Pauler en producerst­eam Eric Goossens en Anton Roebben op de Croisette in Cannes.
FOTO WALKING THE DOG Blije mensen uit Genk: Tax Shelter consultant Samuel Feller, business developmen­t manager Karl Stephan Pauler en producerst­eam Eric Goossens en Anton Roebben op de Croisette in Cannes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium