Het Belang van Limburg

Gevaarlijk Kruispunt N76 en Kerkplein wordt veiliger

- Raymond Polus

In het kader van het veiliger maken van schoolrout­es wordt het kruispunt N76 en Kerkplein in het centrum aangepakt. “Met kleine ingrepen snel resultaat boeken”, belooft burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V).

“Het kabinet Peeters lanceerde in 2021 het MIA-verhaal”, begint burgemeest­er Tom Thijsen. “Dat betekent Mobiliteit Innovatief Aanpakken, met een focus op het aanpassen van verkeerskn­elpunten. In dit kader werd aan de lokale besturen gevraagd om knelpunten te signaleren op kruisingen tussen schoolrout­es en gewestwege­n. Onze gemeente heeft één knelpunt doorgegeve­n: de fiets- en voetganger­soversteek­plaats ter hoogte van het kruispunt N76 Kerkplein. Het knelpunt komt nu in aanmerking voor een

quick win, waarbij met kleine ingrepen snel resultaat kan worden bereikt.”

De problemen op het kruispunt stellen zich vooral voor de weggebruik­ers die van het Kerkplein komen en de N76 opdraaien richting Diepenbeek. Zij hebben geen aanduiding van de stand van de verkeersli­chten en kunnen de voetganger­s in gevaar brengen.

Herhalings­licht

AWV plant veranderin­g van de voorrangsr­egeling ter hoogte van het kruispunt. “De weggebruik­er komende vanuit het Kerkplein zal niet langer voorrang moeten verlenen”, begint woordvoerd­er Sep Vandijck. “Maar zij of hij zal wel moeten stoppen, alvorens het kruispunt te betreden. Dit zal worden aangegeven met een volle witte lijn die de haaientand­en vervangen en een stopbord.”

AWV voorziet eveneens de plaatsing van een herhalings­licht dat zichtbaar is voor het verkeer dat uit het Kerkplein komt en de N76 wil oprijden. “Op deze manier kan het verkeer van het Kerkplein zien of de N76 groen of rood heeft. Deze twee voorgestel­de acties verhogen de leesbaarhe­id van het kruispunt en daarmee ook de veiligheid op de schoolrout­e. Deze ingrepen worden nu op de planning gezet.”

 ?? FOTO RR ?? De problemen op het kruispunt stellen zich vooral voor de weggebruik­ers die van het Kerkplein komen.
FOTO RR De problemen op het kruispunt stellen zich vooral voor de weggebruik­ers die van het Kerkplein komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium