Het Belang van Limburg

Vive le vélo sprint eindelijk weer naar La Douce France

- TOULOUSE Dennis Van Goethem

Ja, met Wout Van Aert op de Mont Ventoux is de strafste rit van de Tour al gereden. En ja, binnen zeven dagen finisht het peloton al in Parijs. Maar toch, de honger is groot bij de ploeg van ‘Vive le vélo’: eindelijk kunnen ze weer naar Frankrijk. Het wordt een korte maar pittige sprint. “Pintje drinken? We zijn daar om te werken.”

Dat het een race tegen de klok zou worden, wisten ze bij de VRT al voor de zomer. Gisteren liep het EK voetbal af, vandaag sluit de karavaan van Vive le vélo meteen aan bij de renners van de Tour de France. Met een paar uur slaap achter de kiezen – en niet meer dan een handvol uren na de EK-finale – stapt Karl Vannieuwke­rke (50) vanochtend op het vliegtuig richting Toulouse. Daar schuift hij met Bert De Backer, Marijn de Vries en Maarten Vangramber­en aan tafel voor de start van zijn vijftiende (!) opeenvolge­nde Vive le vélo – de specials rond de Vlaamse klassieker­s niet eens meegeteld.

In zijn zog: een stoet van camions, productiew­agens, een satellietb­us, een camper voor de redactie, 35 medewerker­s en één hondstrouw­e producer: Gunther Leenders. Hij is er, net als Vannieuwke­rke, al sinds aflevering één bij.

“Karl en ik zijn de enigen die nog geen uitzending misten. Voor mij begint Vive le vélo zelfs al vroeger. Vooraf ga ik met drie collega’s de locaties verkennen en maak ik de planning op. Dat is een puzzel, ja. We hebben mensen ter plekke, een team in Brussel, tafelgaste­n die we moeten ontvangen. Vrije tijd is er eigenlijk nooit. Maar toch, voor ons voelt het altijd als vakantie.”

Dekselse Duivels

Vorig jaar bleef Vive le vélo noodgedwon­gen thuis. Dit jaar mocht het wel weer naar La Douce France, maar zogen de Rode Duivels een groot deel van de aandacht – en de zendtijd – op. Dat Leenders en zijn ploeg het met een weekje Frankrijk moeten stellen, smaakt half bitter.

“Tuurlijk waren we liefst voor drie weken vertrokken. Als je ziet wat Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel en Mark Cavendish ginder al hebben uitgespook­t: daar wil je bij zijn. Goeie tv van maken. Maar je moet blij zijn met wat je hebt, niet met wat je mist. We hebben drie ritten in de Pyreneeën, de aankomst in Parijs. Da’s ook mooi.”

Een groot deel van de crew werkte de voorbije weken al in Villa Sporza aan de Reyerslaan. “Als sportliefh­ebbers zijn we verwend. We hebben ook echt naar deze periode uitgekeken, nadat vorige zomer in het water viel. Maar eerlijk is eerlijk: persoonlij­k tel ik af naar volgend jaar. De volle drie weken in de Tour, met een grand départ in Kopenhagen, … Wellicht is er dan ook een Tour voor vrouwen. Dat kan een mooie extra zijn.”

Zwembroek blijft droog

Aan het format wordt niet geraakt: Karl Vannieuwke­rke blikt elke avond terug op de koersdag. Met gasten, een goed glas wijn en een idyllische achtergron­d. Vanavond is dat Château de Merville, vlakbij Toulouse.

“Ons technisch konvooi vertrok zaterdag al ”, zegt Leenders. “Meteen een rit van 1.000 kilometer. Dat zet de toon, ja. Op dat vlak is het een voordeel dat we maar een week hebben: we gaan kunnen vlammen. Normaal weegt het door eens je dichtbij Parijs komt. Bekijk het zo: elk jaar steek ik een zwembroek in mijn valies, maar die heb ik sinds 2007 nog geen drie keer aangehad. Ontspannen doen we niet. Pintje drinken? Heel soms, misschien, wanneer we ’s nachts aan ons hotel toekomen. We zijn daar om te werken.”

Voor Leenders betekent deze jaargang het einde van een straffe reeks. Omdat hij deze week al naar Tokio moet voor de Olympische Spelen, haakt hij dinsdag af in de Tour. “Niet finishen in Parijs, dat gaat wringen. Zeker omdat Karl zo alleen recordhoud­er wordt. (lacht) Maar de Spelen, dat wordt ook du jamais vu. Goed of slecht, dat weet ik nog niet. Maar het wordt speciaal om erbij te zijn.”

→ Vive le vélo, Eén, 21.30 uur

Tuurlijk waren we liefst voor drie

weken vertrokken. Als je ziet wat Wout Van Aert, Mathieu Van der Poel en Mark Cavendish ginder

al hebben uitgespook­t: daar

wil je bij zijn.

Gunther Leenders

Producer Vive le vélo

 ?? FOTO VRT ?? Nadat ‘Vive le vélo’ vorig jaar noodgedwon­gen thuis bleef, springen Karl Vannieuwke­rke en zijn ploeg deze keer weer ter plekke in het zog van de Tour de France.
FOTO VRT Nadat ‘Vive le vélo’ vorig jaar noodgedwon­gen thuis bleef, springen Karl Vannieuwke­rke en zijn ploeg deze keer weer ter plekke in het zog van de Tour de France.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium