Het Belang van Limburg

Pitbull bijt teckel van overleden brandweerm­an dood: “Het laatste dat we van Benni hadden”

Een pitbull heeft zondagavon­d in Heusden een teckel doodgebete­n. Diesel was het hondje van de Heusdense brandweerm­an Benni Smulders die twee jaar geleden stierf in de dodelijke brand in Beringen.

- Zahra Boufker

Twee jaar nadat brandweerm­an Benni Smulders om het leven kwam bij de dodelijke brand in Beringen, beet een pitbull zijn teckel dood. Benni’s weduwe is er kapot van: “Hondje Diesel was het laatste dat we van Benni hadden.”

Twee jaar nadat Benni Smulders verongeluk­te bij de dodelijke brand in Beringen, wordt zijn gezin opnieuw getroffen door een klap. Hun teckel Diesel werd gisteren rond 18 uur aangevalle­n door de pitbull van de buren in de Kerkenbloo­kstraat. Het hondje was kansloos en stierf onderweg naar de dierenarts. Het gezin is er kapot van. “De manier waarop hij stierf, is met geen pen te beschrijve­n”, zegt Benni’s weduwe Anneleen Cornelis. “Ik heb geroepen en gelopen, maar niets hielp. Ik stond machteloos.”

Agressief

Het gezin van Anneleen heeft zes teckels. Omdat ze al langer vreesden dat de honden van de buren zouden aanvallen, werd vooraan in de tuin een aparte omheining gezet waar de honden veilig konden rondlopen. “Onze teckels kunnen niet zomaar vrij rondlopen in de achtertuin omdat we al eens minder goede ervaringen hadden met de honden van de buren”, vertelt Anneleens vriend Domenic. “Vrij rondlopen in de achtertuin mag alleen als er iemand bij is. Dat was zondag ook zo toen Anneleen en haar dochter de honden loslieten. Maar ineens ging het blijkbaar heel snel.”

Schoot

“Plots zagen we hoe Diesel onder de draad werd getrokken en aangevalle­n”, vertelt Anneleen. “Diesel had overal bijtwonden. Ik begon te roepen. Mijn dochter en de andere teckels bracht ik in veiligheid. Intussen was de politie al onderweg. Diesel had geen schijn van kans. Toen mijn vriend aankwam, reden we in allerijl naar de dierenarts. Maar onderweg stierf Diesel op mijn schoot.”

Het hondje had voor het gezin een emotionele waarde. “Hij was de hond van mijn overleden man.

Anneleen Cornelis weduwe Benni

Het was het laatste wat we nog van Benni hadden. We trokken ons op aan Diesel. Dat hij nu dood is, komt heel hard aan voor mijn kinderen en mij.”

Onveilig

Het gezin voelt zich na dit incident niet meer veilig in hun eigen tuin. “Er moet iets gebeuren. Vandaag is het onze teckel Diesel, wie is de volgende? Stel je voor dat mijn kinderen allemaal thuis waren en op dat moment hadden geprobeerd om Diesel te beschermen. Ik wil er niet aan denken”, huivert Anneleen.

Hoe de honden bij elkaar konden komen, wordt door de politie onderzocht. De politie stelde zondagavon­d al een proces-verbaal op. Burgemeest­er Mario Borremans (GOED): “Op dit moment wacht ik het onderzoek en het advies van de politie af om eventuele maatregele­n te nemen. Intussen wens ik het getroffen gezin veel sterkte toe.” Dierengedr­agstherape­ut

Danny Grosemans vindt dat eigenaars van pitbulls sowieso moeten zorgen voor een pitbullpro­of omheining. “Het zijn vechthonde­n. Eens ze hun prooi te pakken hebben, laten ze niet meer los”, aldus Grosemans. “Dit is uiteraard nooit de bedoeling geweest van de eigenaars van de pitbulls. Maar deze honden zijn over heel de wereld gekend voor hun agressie tegenover andere honden. Gedrag dat ze normaal niet hebben naar mensen. Mensen met zo’n hond moeten beseffen dat ze verantwoor­delijk zijn voor de beveiligin­g.”

“We zijn er kapot van. Diesel was het laatste wat we van Benni hadden”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium