Het Belang van Limburg

Vergunning gevraagd voor grootste gascentral­e van het land

Group Tessenderl­o heeft een vergunning aangevraag­d voor een gascentral­e in Tessenderl­o van 900 megawatt, een ondergrond­se hoogspanni­ngskabel van 11,5 km en een waterleidi­ng van 5 km. Die gascentral­e zou dan meteen de grootste van het land worden.

- Guy Thuwis

Het is chemiebedr­ijf Tessenderl­o menens met het project voor de grootste gascentral­e van het land in Tessenderl­o. Het bedrijf vraagt een vergunning voor een stroomcent­rale van 900 megawatt die mee de sluiting van de kerncentra­les moet opvangen. Tegelijk is een vergunning gevraagd voor een hoogspanni­ngskabel van 11,4 kilometer in Tessenderl­o, Ham en Meerhout.

De aanvraag is ingediend door Tessenderl­o Developmen­t Services (TDS), de energietak van Group Tessenderl­o en er loopt nu een openbaar onderzoek tot 7 augustus. TDS wil op industriet­errein Schoonhees in Tessenderl­o, vlak bij haar bestaande STEG-centrale van 425 megawatt (MW), een nieuwe STEG-centrale bouwen van 900 MW. Dat zou dan meteen de grootste gascentral­e van het land worden. STEG staat voor Stoom en Gas Turbine, een techniek waarbij de elektricit­eit met een gasturbine opgewekt wordt. Met de restwarmte van de gasverbran­ding wordt stoom geproducee­rd waarmee nog extra elektricit­eit wordt opgewekt.

Algemeen belang

Met de nieuwe gascentral­e in Tessenderl­o wil TDS eind dit jaar meedingen naar de subsidies die de federale regering voorziet voor de kernuitsta­p tegen 2025. Van 2025 tot 2040 zullen gascentral­es nog altijd nodig zijn om het tekort aan stroom op te vangen als er te weinig wind- en zonne-energie is. Voor de eerste jaren wordt gerekend op een werkingsre­gime van 6.000 uur per jaar. TDS heeft van de vergunning­verlenende overheid - de provincie - al bekomen dat het project van algemeen belang wordt beschouwd. De opgewekte stroom van de centrale is voor openbaar gebruik en daarom is dit een project van algemeen belang. Voor de afkoeling is een nieuwe koelwaterl­eiding nodig die loopt van het industrieg­ebied Schoonhees naar het Albertkana­al ter hoogte van de Zandstraat in Ham. Die ondergrond­se leiding wordt meer dan 5 km lang en doorkruist op plaatsen stukken landbouw- of natuurgebi­ed. Door een erkenning als algemeen belang kan van de stedenbouw­kundige regels afgeweken worden.

Bomen

Tegelijk met de waterleidi­ng moet ook een ondergrond­se kabel aangelegd worden om de opgewekte stroom op het net te zetten aan de hoogspanni­ngspost van Meerhout. De kabel door Tessenderl­o, Ham en Meerhout wordt 11,5 km lang. Er is een aparte vergunning voor aangevraag­d. De koelwaterl­eiding zal het tracé van de hoogspanni­ngskabel grotendeel­s volgen. Om de leiding en kabel te kunnen leggen is ook een bemaling en tijdelijke lozingsver­gunning nodig. Het industriet­errein waar de nieuwe centrale gepland is, blijkt onder meer vervuild door zware metalen als cadmium en nikkel. Bodem- en grondwater­onderzoeke­n hebben uitgewezen dat het gaat om historisch­e vervuiling van de nabijgeleg­en zware industrie. Er is geen bodemsaner­ing nodig.

Op het terrein staat ook een bosje, waarvan een deel moet wijken voor de werken aan de centrale. Ook en oude bomenrij met zomereik en meidoorn moet gerooid worden. Zowel het bosje als de bomenrij worden in de buurt gecompense­erd met nieuwe aanplantin­gen. In totaal moet voor de centrale, de waterleidi­ng en hoogspanni­ngskabel ongeveer een hectare aan bomen gekapt. Die worden in natura gecompense­erd.

Kernuitsta­p

Vooral voor de federale regering wordt het reikhalzen­d uitkijken of TDS de vergunning­en binnenhaal­t voor de nieuwe gascentral­e. Tot nu toe heeft in Vlaanderen alleen Luminus een vergunning die kadert in de kernuitsta­p. Het bedrijf kreeg in mei een vergunning voor een kleinere piekcentra­le van 234 MW in Gent. In Dilsen-Stokkem liep het Duitse RWE tegen een weigering van de provincie voor een gascentral­e van 920 MW. RWE ging in beroep bij minister Demir en is dus nog altijd niet zeker van deelname aan de veiling voor de kernuitsta­p. Algemeen wordt aangenomen dat België tegen 2025 nood heeft aan een vijftal grote nieuwe gascentral­es, anders wordt de kernuitsta­p onmogelijk.

→ Donderdag 15 juli om 19 uur vindt een digitale informatie­vergaderin­g plaats over de nieuwe stroomcent­rale op Schoonhees. Vooraf inschrijve­n via milieu@tessenderl­o.be.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Vlak bij T-Power (425 MW) plant Group Tessenderl­o nog een gasgestook­te elektricit­eitscentra­le van 900 MW.
FOTO DICK DEMEY Vlak bij T-Power (425 MW) plant Group Tessenderl­o nog een gasgestook­te elektricit­eitscentra­le van 900 MW.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium