Het Belang van Limburg

Preventief testen

- Reacties: dekern@hbvl.be Yves Lambrix

Niet alleen vanuit Lloret De Mar zijn jongeren vroegtijdi­g moeten terugkeren na coronabesm­ettingen op vakantie. Een chirokamp in Oostenrijk moest vervroegd terugkeren na 22 besmetting­en, en in Hongarije hangt het verdere verloop van een kamp aan een zijden draadje na één besmetting. In eigen land moesten 12 jeugdkampe­n vroegtijdi­g worden stopgezet na een coronabesm­etting en konden drie kampen zelfs niet van start gaan.

In ons land zijn jeugdbeweg­ingen niet verplicht om kampganger­s voor vertrek te laten testen. Maar van de kampen die het wel laten doen, wordt bij de helft besmetting­en vastgestel­d. Dit verontrust­ende nieuws inspireerd­e minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) zondag tot een oproep aan jeugdbeweg­ingen om alle deelnemers van een kamp voor vertrek te laten testen. Scouts en Gidsen Vlaanderen is uitgesprok­en tegen. De jeugdfeder­atie vindt systematis­ch testen moeilijk haalbaar en moeilijk betaalbaar, zeker nu 23.000 kampen vertrekken­sklaar staan. Voorts klinkt het dat er op het terrein maar weinig besmetting­en zijn, en dat een kampbubbel in de buitenluch­t mét toezicht van verantwoor­delijke leiding en een noodproced­ure de meest veilige plek en dus een berekend risico is. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) zit op dezelfde lijn.

Eerlijk gezegd begrijpen we dit niet. Elke ouder wil het beste voor zijn kind, niet in het minst een flinke portie geluk en een goede gezondheid. Ikzelf was dan ook erg opgetogen toen mijn 18-jarige dochter en haar kampgenote­n zich vorige week, net voor hun vertrek, lieten testen. En ja, een annulatie op de valreep is niet aangenaam. Maar een kamp na enkele dagen moeten stopzetten door een uitbraak is dat nog veel minder. Preventief testen kan dus veel ellende besparen. “Principes zijn als winden. Je houdt ze vast zolang je kunt, maar als je niét meer kunt, laat je ze heel stilletjes los”, wist gewezen premier Gaston Esykens vorige eeuw al. We stellen voor dat Dalle zijn partijgeno­ot volgt en de Vlaamse regering overtuigt om de organisati­e en kosten voor deze operatie op zich te nemen. Als Vlaamse belastingb­etaler draag ik daar graag toe bij. Het geluk en de gezondheid van mijn kind zijn me dat waard. Bovendien zou zo’n preventiev­e testing een dam opwerpen tegen het egoïsme dat sommige ouders - al dan niet uit bezorgdhei­d of onwetendhe­id - aan de dag legden door hun besmette kind per vliegtuig van uit het buitenland terug te halen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium