Het Belang van Limburg

“Bij ons is de sneltest betalend, bij de testcentra krijg je twee PCR-testen gratis”, zegt Joeri Van Dijck, van Apotheek Van Dijck uit Bree.

- Hanne De Belie

CORONAVIRU­S BREE/OUDSBERGEN

Bij 1.000 apothekers in ons land kunnen vakantiega­ngers en bezoekers van evenemente­n terecht voor een snelle antigeente­st, kortweg sneltest. Zo krijgen ze binnen de vier uur een officiële melding op hun COVID-certificaa­t, als de test negatief is. Apothekers die de tests afnemen hebben een opleiding gevolgd, en afficheren de mogelijkhe­id tot testen. Online is er geen lijst met deelnemend­e apothekers te raadplegen omdat de aanpak van elke apotheker anders is.

“Bijna in elk dorp of elke stad is een apotheker te vinden waar je je kan laten testen”, zegt Joeri Van Dijck, voorzitter van de Limburgse apothekers­bond. “Bij ons kan je enkel terecht op afspraak: wij voorzien twee momenten per dag. De antigeente­st afnemen duurt twee minuten, het resultaat is zichtbaar binnen het half uur, maar de patiënten moeten niet wachten. Binnen de 4 uur kunnen ze het resultaat online raadplegen.” Ook Apotheek Melotte in Oudsbergen werkt enkel op afspraak. “Vrijblijve­nd binnenstap­pen is praktisch niet haalbaar, omdat we telkens ons beschermin­gspak moeten aantrekken”, zegt Kathleen Melotte. “Wie negatief test, kan dat zien in de app.

Wie positief test bellen we op.”

Niet gratis

De apothekers verwachten geen echte overrompel­ing. “Vanochtend heb ik twee testen gedaan, en straks staan er opnieuw een paar op”, zegt Joeri Van Dijck. “Het is moeilijk om in te schatten of het druk wordt, maar ik denk dat het zal meevallen. In het testcentru­m krijgen reizigers twee gratis PCRtesten,

bij ons moeten ze de test zelf betalen. Een antigeente­st kost gemiddeld 25 tot 30 euro. Het voordeel is dat je het resultaat sneller krijgt. We verwachten dus vooral vakantiega­ngers die lastminute willen vertrekken, of geen plaats meer vinden om een PCRtest in te boeken”

“Bij ons is het betalend en bij de testcentra is het gratis: ik weet dus niet of er echt een stormloop gaat zijn”, zegt ook Kathleen Melotte. “We kregen wel al de vraag van mensen die naar een feestje zijn geweest waar het druk was, en zich willen laten testen. Dat is niet de bedoeling. Wie schrik of symptomen heeft, moet naar de testcentra.”

Courante vakantiebe­stemmingen

Opgelet: wie op reis vertrekt moet zelf ook nakijken of een snelle antigeente­st voldoende is voor het land van bestemming. “De meest courante vakantiebe­stemmingen zoals Frankrijk, Spanje en Italië aanvaarden antigeente­sts, maar niet alle landen doen dat”, zegt Van Dijck. “Het verandert zeer snel. Er zijn zelfs landen, zoals Malta, die je enkel na twee vaccinatie­s binnenlate­n.”Een zelftest wordt niét aanvaard voor het coronacert­ificaat. “Bij een zelftest gebruik je een ondiepe neuswisser vooraan in de neusholte”, legt Van Dijck het verschil uit. “De antigeente­st die de apotheker doet, gebeurt met een diepe neuswisser. Een PCR-test is gevoeliger, maar dat betekent niet dat een antigeente­st minder betrouwbaa­r is. Als er een besmetting is gaan wij die detecteren.”

→ Meer info over de landen die de snelle antigeente­st aanvaarden: www.diplomatie.belgium.be

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Bij Apotheek Melotte in Oudsbergen kan je terecht voor een sneltest.
FOTO DICK DEMEY Bij Apotheek Melotte in Oudsbergen kan je terecht voor een sneltest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium