Het Belang van Limburg

Zelftests voor 3,5 euro bij Kruidvat zijn “zeer succesvol”

- Hanne De Belie

CORONAVIRU­S HASSELT 17,49 euro voor vijf tests: Kruidvat biedt als eerste retailer in ons land Covid 19-zelftests aan, ongeveer de helft goedkoper als bij de apotheker. Sinds 1 juli mogen zelftests in ons land ook in supermarkt­en en drogisteri­jen verkocht worden.

“Wij zijn de enige retailer die op dit moment zelftests verkoopt in België”, zegt Jose Mes, woordvoerd­er van Kruidvat. “De tests zijn zowel online als in onze filialen verkrijgba­ar.

De verkoop is vorige week gestart en is zeer succesvol, maar we hebben voldoende voorraad ter beschikkin­g.”

Prijs

Een zelftest bij Kruidvat kost 3,99 euro per stuk of 17,49 euro voor vijf tests, wat overeenkom­t met 3,5 euro per test. Bij de apotheker betaal je ongeveer 7 of 8 euro per stuk. “De tests voldoen aan dezelfde normen als de zelftests die apothekers verkopen”, zegt Mes. “Het is een antigeente­st die is goedgekeur­d door het Federaal Agentschap voor Geneesmidd­elen en Gezondheid­sproducten.” De ruimere beschikbaa­rheid van de tests is volgens Minister van Volksgezon­dheid Frank Vandenbrou­cke (Vooruit) een logische toepassing van de Europese regels. “Voor mensen die nog nooit een zelftest hebben gekocht of uitgevoerd, heeft de aankoop in de apotheek nog altijd het voordeel dat de apotheker advies geeft over het gebruik”, stelt Vandenbrou­cke.

Minder gevoelig

Zelftests zijn minder gevoelig dan de PCR-test en de snelle antigeente­st uitgevoerd door een medisch geschoolde, en bieden dus niet dezelfde zekerheid. Ze gelden ook niet als negatieve test om op reis te vertrekken. Ze geven wel een hoge virale lading aan: het is dus een hulpmiddel om na te gaan of iemand besmetteli­jk is. “De zelftest is vooral handig voor mensen die extra zekerheid willen dat ze anderen niet besmetten met het coronaviru­s”,

klinkt het bij Kruidvat. “Mensen met symptomen, mensen die contact hebben gehad met iemand die besmet is of terugkeren uit een hoog risicogebi­ed, moeten zich officieel laten testen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium