Het Belang van Limburg

Enkele natte dagen met mogelijk wateroverl­ast op komst

-

WATER HASSELT

Vanaf volgend weekend komt er echt zomerweer aan, maar eerst moeten we nog door enkele kletsnatte dagen. Tot vrijdag kan er 50 à 100 liter per vierkante meter vallen.

Anders dan de korte onweersbui­en van de voorbije dagen en weken, gaat het nu om regen die gedurende langere tijd naar beneden komt. Doordat de waterstand­en op vele plaatsen nu al hoog zijn, kan er plaatselij­k (ernstige) wateroverl­ast optreden. Het regenweer begint wellicht dinsdag in de vroege ochtend. Zowat de hele dag krijgen we bewolking en min of meer gezapige regenbuien over ons heen. Voor woensdag en donderdag zijn de weermodell­en nog wat onzeker, maar ook dan is véél regen mogelijk. “Op basis van de jongste weerkaarte­n moeten we tussen dinsdag- en vrijdagoch­tend rekening houden met zeer veel neerslag”, waarschuwt HBvL-weerman Ruben Weytjens. “Het is wel nog niet duidelijk welke regio in Vlaanderen het meeste regen krijgt.”

Tot 100 liter/m²

“Het accent van de neerslag komt waarschijn­lijk op het oosten en zuidoosten van de provincie te liggen. Het wordt wellicht overal geregeld kletsnat, maar als de donkerste wolken enkele tientallen kilometers meer naar het noordweste­n of zuidoosten schuiven, kan dat het verschil maken tussen enkele tientallen liters meer of minder.”

“Zoals het er nu naar uitziet, zou de regio Lommel 50 liter per vierkante meter krijgen, terwijl er in regio Riemst en zeker Voeren dik 100 liter kan vallen. Vooral in de buurt van waterlopen wordt het opletten voor wateroverl­ast.”

Maas

Normaal valt in juli ongeveer 70 liter regen over een hele maand. Op veel plaatsen in Limburg is die hoeveelhei­d deze maand nu al behaald. Ook juni was al veel natter dan normaal. Omdat ook in de Ardennen grote hoeveelhed­en regen mogelijk zijn, kan het peil van de Maas flink gaan stijgen. Vanaf vrijdag is droger en warmer weer op komst. Na het weekend wordt het wellicht zomers met temperatur­en rond 25 graden.

 ?? FOTO RR ?? Er komen enkele dagen met grijs regenweer aan. Het ziet ernaar uit dat de provincie op vele plaatsen opnieuw gaat onderlopen.
FOTO RR Er komen enkele dagen met grijs regenweer aan. Het ziet ernaar uit dat de provincie op vele plaatsen opnieuw gaat onderlopen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium