Het Belang van Limburg

Blauwalg steekt ondanks wisselvall­ig weer toch al de kop op

Op de waterplas Heerenlaak in Maaseik geldt sinds vrijdag een recreatiev­erbod,

- Olivier Simons

BLAUWALGEN

MAASEIK

Blauwalgen zijn eigenlijk geen algen, maar bacteriën. “Ze zitten altijd in het water, maar kunnen pas gevaarlijk worden als ze beginnen bloeien en er zo’n blauwgroen­e smurrie op het wateropper­vlak ontstaat”, zegt professor Jana Asselman (UGent). “De bloei hangt af van een aantal factoren. Warm en stilstaand water en veel voedingsst­offen in het water zijn de ideale omstandigh­eden waarin blauwalgen kunnen bloeien. Het gaat bij die voedingsst­offen onder andere over fosfor en stikstof, dat door lozingen en vervuiling in het water terechtkom­t.”

Giftig

Waarom de blauwalgen in Maaseik ondanks het wisselvall­ige weer nu toch al opduiken? “In juni is het wel al warmer geweest, waardoor de watertempe­ratuur gestegen kan zijn. De vele neerslag van de laatste weken kan ook een rol hebben gespeeld. Daardoor kan er bijvoorbee­ld meer vervuild regenwater naar de plas zijn gevloeid, waardoor de blauwalgen konden bloeien. Meestal duiken de blauwalgen ook pas in augustus op, al is het niet abnormaal dat ze begin juli al voor problemen zorgen.”

“De blauwalgen kunnen toxische stoffen bevatten en gevaarlijk zijn voor mens en dier. Contact met het water kan bijvoorbee­ld voor maag- en darmklacht­en en voor irritatie aan de huid zorgen. Ook hoofdpijn en luchtwegkl­achten kunnen voorkomen. In extreme gevallen kan het zenuwstels­el zelfs aangetast worden.”

Sporta

Omwille van de ernstige gezondheid­srisico’s geldt er sinds vrijdag een recreatiev­erbod op de plas van

Heerenlaak. Surfen, duiken, zwemmen, waterpolo, wakeboarde­n en andere activiteit­en in het water zijn verboden tot de blauwalg er verdwenen is. Voorlopig is het de enige plaats waar zo’n verbod geldt. In de andere Limburgse kanalen en vijvers is nog geen blauwalg ontdekt.

Het recreatiev­erbod in Maaseik heeft ook een invloed op de activiteit­en van Sporta, dat in en rond Heerenlaak kampen organiseer­t. Al kunnen die kampen wel gewoon doorgaan. “Activiteit­en in het water zijn inderdaad verboden, maar op het water kunnen we wel nog dingen doen”, klinkt het. “Kajakken gaat bijvoorbee­ld nog wel. Andere activiteit­en verplaatse­n we verder op de Maas, waar geen blauwalgen zitten. Het gaat bijvoorbee­ld over de banaanrace­n of wakeboarde­n. We zijn volop bezig om de programma’s aan te passen, maar voorlopig worden er geen kampen geannuleer­d.” “De blauwalgen verdwijnen altijd vanzelf”, zegt Asselman. “Ofwel bloeien ze zo snel dat ze zichzelf niet meer kunnen voeden en dan sterven ze af, ofwel verdwijnen ze omdat de omstandigh­eden minder gunstig zijn.” Het jaarlijks terugkeren­de fenomeen volledig de kop indrukken, is moeilijk. “De enige manier om de kans op bloei te vermijden, is door minder te vervuilen en beter zorg te dragen voor het water.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? “Activiteit­en op het water kunnen wel nog doorgaan”, klinkt het bij Sporta Maaseik.
FOTO JEFFREY GAENS “Activiteit­en op het water kunnen wel nog doorgaan”, klinkt het bij Sporta Maaseik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium