Het Belang van Limburg

Prinses Delphine uitgenodig­d op nationale feestdag met man Jim

-

KONINGSHUI­S BRUSSEL

Prinses Delphine (53) is voor het eerst uitgenodig­d voor de nationale feestdag. Een belangrijk signaal van koning Filip (61), want het zal ook voor de eerste keer zijn dat hij in het openbaar verschijnt met zijn halfzus. Haar toekomstig­e rol in het koningshui­s zal wel beperkt blijven.

Nu hoort ze helemaal bij de koninklijk­e familie: Delphine van Saksen-Coburg mag op 21 juli met haar echtgenoot Jim O’Hare naar het militair en burgerlijk defilé aan het koninklijk paleis komen. Dat is een primeur, want ze was nooit eerder te gast op de nationale feestdag. Een jaar geleden was Delphine ook nog niet officieel de dochter van koning Albert (en halfzus van koning Filip). Maar sinds haar erkenning voor de rechtbank, begin oktober 2020, zijn de deuren in Laken geopend voor haar. Ze werd eerst uitgenodig­d door Filip bij hem thuis, en kort daarna door Albert en Paola op hun kasteel. Filip ziet deze uitnodigin­g als “logisch vervolg” op die toenaderin­g.

Tribune

Het is al bepaald waar Delphine zal plaatsneme­n tijdens het defilé.

Naast de VIP-tribune, waarop Filip en zijn gezin de parade zullen volgen, wordt een apart podium opgesteld voor de rest van de koninklijk­e familie. Van links naar rechts, in protocolla­ire volgorde en op basis van leeftijd, zal een stoel worden gereservee­rd voor Astrid (59) en haar echtgenoot Lorenz, Laurent (57) – zonder Claire – en Delphine (53) en Jim. Ondanks haar aanwezighe­id op de nationale feestdag zal Delphine in de toekomst alleen een passieve rol in de Belgische monarchie vervullen. Ze zal hooguit verschijne­n op publieke familieeve­nementen. Delphine, die geen dotatie krijgt, blijft gewoon doen wat ze voor haar erkenning ook deed: kunst maken.

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Delphine werd eind vorig jaar uitgenodig­d bij koning Filip, na haar erkenning door de rechtbank als dochter van koning Albert.
FOTO BELGAIMAGE Delphine werd eind vorig jaar uitgenodig­d bij koning Filip, na haar erkenning door de rechtbank als dochter van koning Albert.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium