Het Belang van Limburg

Bekijk de video in de HBvLnieuws­app.

In 1965 ontstaat de eerste echte Limburgse dancing, de Genkse Texas Bar. Zonder flitsende verlichtin­g of beats, maar met koeienkopp­en aan de muur en een grapjas als dj.

-

cies in de baan van mijn schot gehangen hebben.” (lacht)

Stommiteit­en

Hij is avonturier, maar geen zakenman. “Ik ben heel stom geweest”, zegt hij. “Mijn grootste stommiteit is dat ik geen patent genomen heb op de discobar. Ik heb van alles gedaan, maar ik heb er nooit de vruchten van geplukt.” Toch bewaren Stultjens en zijn vrouw mooie herinnerin­gen aan de tijd in de Texas Bar. “Het mooiste vinden we wat we voor de jeugd konden doen. Wie spreekt nog over andere dancings? Over de Texas Bar spreekt iedereen nog. De jeugd had ons graag. Als iemand een cola wilde en niet kon betalen, dan mocht dat de week nadien. Pas op, ze moesten zich gedragen of ze vlogen buiten. Mijn vrouw was heel streng. Ook voor mij.” (grijnst)

Joe en Bertha waken als een vader en moeder over hun dancing. “Ik weet nog dat er eens een jongen naar mijn vrouw kwam: ‘Madame, ze zeggen dat ik een homo ben.’ Weet je wat ze zei? ‘Sla hem met uw sjakosj op zijn gezicht.’” (lacht) Van drugs was er in de Texas Bar amper sprake. “Het laatste jaar heb ik een paar keer een spuit gevonden. Soms werd er gevochten. Er waren woonwagenj­ongens die wel eens de boel op stelten kwamen zetten, maar daar waren middelen tegen. Als ze binnenkwam­en, ging je naar de leider en zei je: ‘Je krijgt een goei pint bier, maar je zorgt dat de rest zich koest houdt.’” Ook koppeltjes werden er gevormd bij de vleet. “En slipjes gevonden in de heide. Met de massa”, lacht Stultjens. En wij die dachten dat de jeugd vroeger braver was. “Gij wel, gij.”

Vlammen

Op 21 november 1971 om 23.20 uur komt er abrupt een einde aan het verhaal van Limburgs eerste dancing. “Het was zaterdagav­ond, de zaak zat stampvol”, zegt Stultjens. “We hadden een verwarming op warme lucht. Die was de week voordien gepoetst. Plots riepen de klanten dat er vuur was. We hebben nog proberen te blussen, maar er was niks aan te doen. De vlammen zaten tussen het plafond en het dak.” Gelukkig raakt iedereen op tijd buiten. “Onze zoon lag te slapen, die hebben ze uit het venster moeten halen. Er was een orkestje aan het spelen, die hebben nog een kostuum aan hem gegeven zodat hij zich kon aankleden.”

De Texas Bar gaat volledig in vlammen op, inclusief de discobar en 43.000 platen van Joe Berluck. “De lening van onze bouw was net een week afbetaald en we waren alles kwijt. We mochten niet herbeginne­n op dezelfde plaats.” En ook de verzekerin­g heeft een onaangenam­e verrassing in petto. “We waren verzekerd voor 2 miljoen frank (50.000 euro, nvdr.) maar omdat ze konden bewijzen dat pa de barak oorspronke­lijk van de koolmijn gekocht had voor 15.000 frank (375 euro, nvdr.) hebben we maar 15.000 frank gekregen.”

Oudste dj van het land

Voor Jozef en Bertha was de Texas Bar de eerste en meteen ook de laatste dancing die ze zouden uitbaten. De muziek heeft Berluck echter nooit losgelaten. Op zijn 89ste presenteer­t hij nog programma’s op Radio Benelux en LRL Radio, de lokale radio in Lanaken. Tot de coronacris­is trad hij nog geregeld op als ‘oudste dj van het land’. Hij werkte samen met Mauro Pawlowski en draaide op Dranouter en de Gentse feesten. Zijn voorlopig laatste optreden was in de Genkse seniorenca­mpus, waar hij inmiddels verblijft met zijn vrouw. “Het zat hier barstensvo­l”, zegt hij. “Allemaal mensen die in hun jeugd naar de Texas Bar kwamen. Op een gegeven moment draai ik dat nummer van de zakdoeken (Les lacs du Connemara, nvdr.). Ik zeg al grappend: ‘Ge moogt ook met uw beha zwaaien.’ Awel, er waren er die dat deden. Vrouwen van 70 of 80, hè.” (lacht) Jozef is ervan overtuigd dat hij ook de jeugd nog aan het dansen kan krijgen. “Moest ik optreden op Pukkelpop, ik zou succes hebben. Hoewel ik binnenkort 90 word.” Wat hem tegenhoudt? “Ze moeten me eerst vragen. En dik betalen.”

Voormalige uitbater Texas Bar en actief als

dj Joe Berluck

HOE ZIET TEXAS BAR ER NU UIT?

 ?? FOTO RR ?? Jozef Stultjens als dj Joe Berluck achter zijn eerste discobar in de Texas Bar.
FOTO RR Jozef Stultjens als dj Joe Berluck achter zijn eerste discobar in de Texas Bar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium