Het Belang van Limburg

Zwaarste protestgol­f in dertig jaar verrast Cubaans regime

Terwijl duizenden Cubanen zondag protesteer­den tegen de voedselsch­aarste en de slechte afhandelin­g van de corona-epidemie op hun eiland, riep het communisti­sche regime zijn aanhangers op de straten in te nemen. Waarnemers spreken van een politieke crisis.

- Lode Delputte

Moegetergd door de voedselsch­aarste, wachtrijen voor de winkels en de elektricit­eitspannes, midden in een Covidcrisi­s ook die alleen maar erger wordt, trokken duizenden Cubanen zondag de straat op. “Vrijheid!” en “Weg met de dictatuur!”, klonken de slogans. De vlam sloeg in de pan in het stadje San Antonio de los Baños, vlak bij Havana. Aangewakke­rd door de sociale media verspreidd­en de betogingen zich naar de hoofdstad, naar Santiago in het oosten en meerdere plaatsen elders in Cuba. Proyectoin­ventario.org, een onafhankel­ijke nieuwssite, tekende 25 verschille­nde manifestat­ies op. Ook voor de studio’s van de staatstele­visie kwam het tot protestact­ies, enkele politieaut­o’s werden onderstebo­ven geduwd.

Zwaarste protest sinds 1994

De protesten van zondag zijn de zwaarste sinds 1994, toen schaarste en crisis een massa-exodus naar de VS op gang brachten. Net als toen, en net als bij elke contestati­e aan zijn adres, haalt het regime de bekende repliek van stal. “De manifestat­ies zijn vooral het werk van opportunis­ten, contrarevo­lutionaire­n en huurlingen die door de VS gefinancie­rd worden”, aldus president Miguel Díaz-Canel, die in april Raúl Castro opvolgde als eerste secretaris van de Communisti­sche Partij. Díaz-Canel, die zondag ijlings naar San Antonio trok en een tvtoespraa­k hield, gaf dan wel toe dat zich onder de betogers ook “personen met legitieme eisen en verwarde revolution­airen” bevonden, hij sloot zijn discours af met een oproep aan zijn aanhangers om de straten terug te nemen. Ook het internet werd grotendeel­s afgesloten.

Covid-crisis

In Cuba moeten burgers vandaag niet alleen uren lang in de rij staan om basisprodu­cten in te slaan, ook het gebrek aan medicijnen, van pijnstille­rs tot middelen tegen diabetes of hoge bloeddruk, is totaal. Bovendien kampt Cuba met de zwaarste uitbraak van corona sinds het begin van de epidemie.

Zaterdag raakten meer dan 6.900 personen besmet, een nieuw record. Er vielen ook 47 doden. De crisis heeft vele oorzaken. Omdat Cuba voor 70 procent van zijn voedsel op import uit de VS aangewezen is, heeft het regime dollars nodig. Doordat een essentiële sector als het toerisme op apegapen ligt, een direct gevolg van de Covid-crisis, en ook Amerikaans­e Cubanen amper nog opdagen, mankeert het Havana aan deviezen, en dus aan koopkracht. Omdat Donald Trump het oude VS-handelsemb­argo weer aanstrakte, en pakweg een bedrijf als Western Union zich vorig jaar noodgedwon­gen uit Cuba terugtrok, zijn ook deremittan­ces - het geld dat migranten naar het thuisfront sturen - achterwege gebleven, terwijl consumente­n in de meeste winkels wel op het groene biljet zijn aangewezen.

Ook suiker, sinds jaar en dag vitaal voor de Cubaanse economie, brengt niets meer op: door droogte was de voorbije suikeroogs­t de slechtste in honderd jaar tijd. Chronisch brandstof- en elektricit­eitstekort, een gebrek aan vervangstu­kken voor vrachtwage­ns en een bureaucrat­ie die elke zin voor initiatief en vindingrij­kheid fnuikt, doen de rest.

Venezolaan­se scenario

“Hoe je het ook draait of keert, dit is een politieke crisis”, zegt hoofdredac­teur José Manuel González Rubines van de voorzichti­g dissidente website JovenCuba.com. “Iedereen zag het protest aankomen, behalve het regime. Dat heeft zich teruggetro­kken in zijn versleten stellingen, terwijl de context helemaal veranderd is en nieuwe oplossinge­n vereist. Duidelijke leiders zijn er in het protest niet te zien, het gaat om gewone mensen. Sommigen vragen het ontslag van de regering, anderen een militaire interventi­e door de VS. Maar iedereen wil eigenlijk maar één ding: een beter leven.” Volgens Peter Hakim van The Inter-American Dialogue, een denktank in Washington, kan het twee richtingen uitgaan met Cuba: “Het regime kan het protest onderdrukk­en, geen rekening houden met de noden van de bevolking en de weg van de Venezolaan­se president Maduro kiezen, of het kan proberen de VS aan te moedigen om de vele economisch­e restrictie­s tegen Cuba op te heffen, en zo de humanitair­e crisis te verzachten. Als Joe Biden dit niet doet, dan dreigt het Venezolaan­se scenario.”

 ?? FOTO AFP ?? Duizenden Cubanen kwamen zondag in verschille­nde steden op straat om te protestere­n tegen de voedselsch­aarste en de slechte afhandelin­g van de corona-epidemie op hun eiland
FOTO AFP Duizenden Cubanen kwamen zondag in verschille­nde steden op straat om te protestere­n tegen de voedselsch­aarste en de slechte afhandelin­g van de corona-epidemie op hun eiland

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium