Het Belang van Limburg

Haïtiaanse arts verdacht van moord op president Moïse

- Joke Vander Mijnsbrugg­e

De Haïtiaans-Amerikaans­e dokter Christian Sanon (63), een felle criticus van ‘zwakke leiders’, is volgens de Haïtiaanse autoriteit­en de (co-)opdrachtge­ver voor de eliminatie van de president.

Christian Emmanuel Sanon is door de politie in Haïti aangehoude­n. Hij wordt ervan verdacht het brein te zijn achter de aanslag op president Moise, die vorige week brutaal werd vermoord in zijn residentie in Haïti door een 28-koppig doodseskad­er. Sanon zou in de nacht van de moord door één van de arrestante­n zijn opgebeld. Hij belde op zijn beurt twee andere companen op, van wie de identiteit voorlopig onbekend blijft. Het is nog niet duidelijk welke rol Sanon precies heeft gespeeld in het moordscena­rio. De kans bestaat ook nog dat hij optrad als tussenpers­oon voor een hogere macht.

Sanon is een zelfverkla­arde dokter, geboren in Haïti en gevestigd in de Amerikaans­e staat Florida. Of hij werkelijk dokter is, is niet duidelijk. Wel helder is het feit dat hij in 2013 het faillissem­ent aanvroeg en tot over zijn oren in de schulden zat. In Youtube-filmpjes noemt hij zichzelf Dr. Christian Sanon en klaagt hij – sinds 2011– de corruptie aan in Haïti, zichzelf naar voren schuivend als voorbeeld van degelijk leiderscha­p. Het feit dat hij zelf ambitie had om president te worden zou een motief kunnen zijn voor het beramen van de moordaansl­ag. Volgens de Haïtiaanse politie vloog Sanon begin juni naar Haïti, vermoedeli­jk met het plan de president af te zetten en het roer over te nemen. Hij rekruteerd­e een team Colombiaan­se ‘veiligheid­sagenten’, via het Venezolaan­se bedrijf CTU Security, gevestigd in Miami. Diezelfde Colombiane­n zouden uiteindeli­jk de opdracht gekregen hebben om de president te vermoorden.

Bij een huiszoekin­g in Sanons huis in Haïti vond de politie kogels, onderdelen van geweren, twee voertuigen en vier nummerplat­en van de Dominicaan­se Republiek. Daarnaast ook een pet met een logo van de Amerikaans­e antidrugsp­olitie DEA. Dat impliceert een directe link tussen Sanon en de moordenaar­s, die vermomd als DEA-agenten de residentie van Moise binnenviel­en. Volgens experts is momenteel nog niet zeker wie achter de moord zit, en kan het nog een tijdje duren eer de waarheid naar boven komt.

 ?? FOTO RR ?? Christian Sanon.
FOTO RR Christian Sanon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium