Het Belang van Limburg

Oorlog om het familiebed­rijf, het nieuwe goud van werkgevers­organisati­es

Familiebed­rijven zijn hot. Zo hot zelfs dat de werkgevers­organisati­es tegenwoord­ig over elkaar struikelen om de familiebed­rijven aan de haak te slaan. En dat was ooit wel anders.

- Dominiek Claes

In een vorige eeuw werden familiebed­rijven vaak nog neergezet als bedrijven met een erg paternalis­tisch karakter, waar de vader des huizes vanuit zijn kamer met grote bureau en gecapitonn­eerde zetel de plak zwaaide. Maar dat beeld is ondertusse­n flink bijgeschaa­fd en familiebed­rijven zijn terecht trots op hun roots. In Limburg dateert de aandacht voor de familiebed­rijven van het begin van deze eeuw, toen de redactie van Het Belang van Limburg met de hulp van VKW Limburg het boek Het Blijft in de Familie publiceerd­e. Dat boek, uitgegeven eind 2003, schetste het portret van dertig Limburgse familiebed­rijven.

Veel werk

Bij VKW ging toen de lamp branden. Familiebed­rijven, dat is een onontgonne­n terrein waar nog veel werk voor de boeg is: de verkoop of de overgang naar de volgende generatie, de interne familiale relaties, de regels voor goed bestuur, profession­alisering van het management, enzovoort. De werkgevers­organisati­e richtte daarom in 2005 het Limburgs Platform voor Familiebed­rijven op (LPF), later herdoopt tot Expertisec­entrum voor Familiebed­rijven, met Koen Hendrix als gezicht.

UHasselt

Omdat een familiaal bedrijf veelal een complex gegeven is dat een multidisci­plinaire aanpak vergt, werd er van bij het begin een beroep gedaan op experten en een wetenschap­pelijke onderbouw vanuit de UHasselt. Binnen de unief leidde dat tot de oprichting van een eigen onderzoeks­cel, het Research Center for Entreprene­urship and Family Firms (RCEF). Met professore­n zoals Frank Lambrechts en Wim Voordecker­s aan het roer, en later ook Pieter Vandekerkh­of, verwierf het onderzoeks­centrum zelfs brede internatio­nale faam omwille van het baanbreken­d onderzoek rond familiebed­rijven.

Achterstan­d

Bij Voka Limburg beseften ze pas jaren later welke ‘markt’ er aan hun neus voorbij dreigde te gaan. Voka Limburg nam eerst de Club van Eigenaars-Ondernemer­s (CEO) onder de vleugels, een organisati­e die nota bene was ontstaan in de schoot van Unizo Limburg, de kweekvijve­r voor familiebed­rijven bij uitstek. De organisati­e CEO werd later omgevormd tot het Family Business Center van Voka Limburg, waarmee de werkgevers­organisati­e zijn achterstan­d ten opzichte van VKW wilde bijbenen. Axelle Henrard kreeg die taak op haar schouders. Zij verlaat zoals bekend binnenkort het schip om zelf te gaan ondernemen.

Fakkel

De strijd om het familiebed­rijf was daarmee officieel geopend. Bij VKW Limburg wordt de tweejaarli­jkse titel ‘Ambassadeu­rs Excellent Familiebed­rijf ’ bij de beste familiebed­rijven opgespeld. Voka Limburg pareerde de zet met de uitreiking van ‘De Fakkel’, als symbool voor de (geslaagde) overdracht naar de volgende generatie. Om maar één voorbeeld te geven.

De jongste maanden is de strijd nog opgevoerd. Beide organisati­es zijn recent op ongeveer hetzelfde moment met een initiatief gekomen rond de mogelijke familiale opvolgers: bij VKW heet dat het netwerk NextGen, bij Voka Limburg NextGen Community. Zoek de acht verschille­n.

Samenwerki­ng

Ook Voka trekt voor zijn werking rond familiebed­rijven nu de Hasseltse unief nadrukkeli­jk aan de mouw. Het traject Family Business Leader moet de toekomstig­e familiale CEO klaarstome­n voor zijn of haar rol. Daarvoor wordt samengewer­kt met het Instituut voor het Familiebed­rijf van Jozef Lievens, Motmans & Partner (die ook al aan de doopvont van het LPF stond) en … het onderzoekc­entrum RCEF van de UHasselt. Bij het onderzoeks­centrum RCEF zijn ze uiteraard vereerd met zoveel belangstel­ling voor hun specifieke werkterrei­n. Maar langs de andere kant willen ze ook niet de historisch sterke relatie met VKW verbreken. Zeker niet nu Akif Cicek via een Baekeland mandaat de komende vier jaar in de schoot van VKW een doctoraats­onderzoek zal voeren rond Family Governance Mechanisme­n in familiebed­rijven. Akif Cicek (30) is al meer dan vijf jaar actief in het eigen familiebed­rijf TR Engineerin­g, met hoofdzetel in Lanaken.

Diep water

In de academisch­e wereld wordt de oplopende strijd hoofdschud­dend en met lede ogen aanschouwd. “Dit bevordert de zaken niet. Het zijn twee sterke organisati­es die eigenlijk zouden moeten samenwerke­n. Maar het water is blijkbaar nog te diep”, zo klinkt het daar. De Limburgse familiebed­rijven dreigen nu het slachtoffe­r te worden. Vele familiebed­rijven zijn immers zowel lid bij VKW als bij Voka. En het laatste wat zij willen, is gevierende­eld worden.

 ?? FOTO
PDV ?? Familiebed­rijven zijn zó hot dat werkgevers­organisati­es over elkaar struikelen om ze aan de haak te slaan.
FOTO PDV Familiebed­rijven zijn zó hot dat werkgevers­organisati­es over elkaar struikelen om ze aan de haak te slaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium