Het Belang van Limburg

De wijnmuur in Wezemaal, het Rio de Janeiro van Vlaams-Brabant

-

Op een boogscheut van het Esso-station in Rotselaar ligt een 72 meter hoge heuvel, een toffe wandelplek mits uw kuiten geen bezwaar hebben tegen pittige hellingen. Een bewegwijze­rde route loodst u uit en naar het centrum van Wezemaal. Daar staat onder andere het Bezoekersc­entrum van de Hagelandse Wijn en een Norbertijn­enpastorie uit 1624 mét slotgracht en tuin waarin naar verluidt een ent groeit van de oudste wijnrank ter wereld.

Verderop is het klimmen, dwars door een wijngaard. U stapt letterlijk tussen erehagen van druivelaar­s omhoog naar een plateau met boomgaarde­n. Vroeger was er hier perzikteel­t, nu zie je vooral laagstamfr­uitbomen. Blikvanger is de ‘wijnmuur’ die in de negentiend­e eeuw werd gestapeld met roestbruin­e ijzerzands­teen om de wijngaarde­n te beschutten. De stapelmuur is over een lengte van 120 meter gerestaure­erd, een monnikenwe­rk van één man. De Duivelsput is een van de verlaten ijzerzands­teengroeve­s langs het wandelpad dat meandert door een natuurrese­rvaat en (speel)bossen met veel bankjes en plekjes voor een déjeuner sur l’herbe.

Onderweg ontvangt Christus u met open armen. Ooit stond op die bosheuvel een windmolen maar die is in WO I in de fik gezet om de Duitsers een uitkijkpos­t te ontnemen. Na de oorlog is er een Jezus op een sokkel neergepoot, een joekel van tien meter. Als u zich goed positionee­rt voor een selfie, gaan uw vrienden geloven dat u aan het Christusbe­eld in Rio de Janeiro staat. De sambaballe­n moet u zelf meebrengen.

MORGEN

Journalist Stien Vanbaelen in Weert

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium