Het Belang van Limburg

Honderden kittens zoeken (binnenkort) nieuwe thuis

Bij opvanggezi­nnen en in de Limburgse dierenasie­len zitten momenteel enkele honderden kittens. Velen zijn nog te jong om te adopteren. Maar binnen enkele weken moet voor al die katjes een nieuwe thuis worden gezocht. En dat wordt de grootste uitdaging.

- Mireille Maes

Later dan normaal is het drukke kittenseiz­oen uit de startblokk­en geschoten in de Limburgse dierenasie­len en bij andere kattenorga­nisaties. Alleen al in het asiel van Genk vangen ze ongeveer honderd kittens op. In het asiel van Sint-Truiden zijn het er ongeveer evenveel. En ook in de andere asielen en bij vzw’s voor katten is het heel druk. Dat maakt dat er pakweg vierhonder­d kittens (binnenkort) geplaatst moeten worden. “Onze opvanggezi­nnen hebben de handen vol. Zeker met die jonge katjes”, zegt An Fransen van het asiel in Genk. “We hebben heel veel nestjes binnengekr­egen van kittens jonger dan 6 weken. De verzorging is dan veel intensieve­r dan bij kittens van pakweg 8 weken. Omdat het in het begin vooral die hele kleintjes waren, voelt het veel drukker aan. Gelukkig zijn het de laatste dagen al vaker grotere kittens.”

Zwerfkatte­n

Dat het vooral om jongen van zwerfkatte­n gaat, is volgens Fransen een misvatting. “De jongste jaren leren de cijfers ons dat het probleem met de zwerfkatte­n in dalende lijn zit. De jongen die we nu binnenkrij­gen, zijn vooral nakomeling­en van gedumpte tamme katten. Ook die zijn verwilderd, maar ze zijn vaak minder schuw dan de echte zwerfkatte­n. Het is al jaren verplicht om je huiskat te laten steriliser­en, maar nog te veel mensen doen dat niet. Het bewijs: er zijn heel wat moederdier­en die nog geen twee jaar zijn en al kittens hebben. Normaal zouden die kattinnen allemaal gesterilis­eerd moeten zijn. Dat is dus niet het geval. Jammer, want het zou veel dierenleed besparen.”

Philip Zurinckx van het asiel in Sint-Truiden: “Mensen wachten soms ook te lang voor ze melden dat er nieuwe zwerfkatte­n zitten. Mochten ze dat eerder doen, dan kan er sneller worden ingegrepen en dan waren er minder kittens.”

Plaatsing

Een geluk voor de asielen: de plaatsing van kittens verloopt over het algemeen goed. “Nu met de bouwvakant­ie is het eventjes wat minder. Maar dat zien we elk jaar. Daarna gaan er zich hopelijk opnieuw veel kandidaten melden om kittens te adopteren, zodat de druk wat van de ketel is”, besluit An Fransen.

→ Tijdens het drukke kittenseiz­oen zijn verschille­nde dierenasie­len en organisati­es voor katten op zoek naar helpende handen en steun. Op de Facebookpa­gina van de organisati­e in de buurt vind je meer info.

 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ?? Alleen al in het dierenasie­l van Genk vangen ze momenteel ongeveer honderd kittens op.
FOTO'S TOM PALMAERS Alleen al in het dierenasie­l van Genk vangen ze momenteel ongeveer honderd kittens op.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium