Het Belang van Limburg

Chiro Grote-Brogel kan niet op kamp vertrekken na besmetting­en bij leiding

-

De Chiromeisj­es van GroteBroge­l hebben zondag op het laatste nippertje hun bivak naar As geannuleer­d. Bij de leiding zijn er een vijftal besmetting­en. “Het is ons eerste kamp in Limburg dat niet is kunnen doorgaan door corona”, zegt Niels De Ceulaer van Chiro Vlaanderen

Voor de Chiro van Grote-Brogel is het sneu om met gepakte koffers een kamp te moeten annuleren. “De vlag zal niet wapperen op bivak. Het avondlied wordt niet gezongen. Er zijn alleen mooie herinnerin­gen van 55 andere kampen. We blijven in de Chiro geloven en we hopen volgend jaar zonder corona op kamp te kunnen”, klinkt het strijdvaar­dig op hun Facebookpa­gina.

“Ze zouden normaal zondag op kamp zijn vertrokken naar As”, zegt Niels De Ceulaer van Chiro Vlaanderen. “Nadat bij de leiding vijf personen van de zestien positief hadden getest, werd de moeilijke knoop doorgehakt. In de loop van de week volgt een nieuwe test, maar er werd wel al besloten om het kamp definitief te annuleren.”

Vooraf testen

Dit is het eerste kamp voor een Limburgse Chirogroep dat in het water valt door het virus. “Over heel Vlaanderen tellen we nu zes kampen die niet kunnen starten of die worden stopgezet. Dat geldt voor groepen uit Mol, Roeselare, Aalst en de Geelse afdelingen die in het buitenland op kamp waren. Op de negenhonde­rd kampen die we in totaal organisere­n, is dat dus geen hoog aantal.”

Voor De Ceulaer toont dit aan dat de geldende coronamaat­regelen werken. Vooraf iedereen testen, is volgens hem niet meteen een meerwaarde. “Dat biedt geen garantie. Het bewijs is dat we ook buitenland­se kampen hebben moet stopzetten, terwijl deze jongeren per definitie op voorhand getest zijn geweest. Praktisch zou pretesten ook niet meer te organisere­n zijn. We vertrouwen op de huidige maatregele­n en de verscherpt­e alertheid bij de leiding. Zo zijn er uit voorzorg zelfs al kampen geannuleer­d die volgens de voorschrif­ten nog wel hadden kunnen doorgaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium