Het Belang van Limburg

Iconische Pater Sangersbru­g over Maas krijgt renovatie

Wegen en Verkeer heeft plannen om de Maasbrug tussen Roosteren en Maaseik te renoveren. Burgemeest­er Johan Tollenaere (Open Vld) van Maaseik hoopt dat de werken in 2023 aanbesteed kunnen worden.

- Mark Dreesen

Burgemeest­er Johan Tollenaere is blij dat de brug eindelijk gerenoveer­d wordt. “Ik ben al sinds 2019 vragende partij”, zegt hij. “Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft nu laten weten dat de brug in de meerjarenp­lanning opgenomen is. Ik hoop dat de werken kunnen starten na de aanbestedi­ng in 2023.”

Overleg met Nederland

Belgisch-Limburg heeft maar twee bruggen over de Maas: één in Maaseik en één in Boorsem (E314). De brug in Maaseik is volledig in Belgisch beheer, omdat Willem van Oranje in 1830 had laten vastleggen dat de bruggen over de Maas door de Belgen betaald moesten worden. Toch kijkt burgemeest­er Tollenaere nu voor de renovatie en verfraaiin­g ook naar de Nederlands­e kant. “De brug wordt veelvuldig gebruikt door fietsers en vooral door jongeren die in Maaseik les volgen. Vanuit toeristisc­h oogpunt, maar ook op het vlak van veiligheid zou een aparte fietsbrug een aanrader zijn”, vindt Tollenaere. “Al staat dat voorlopig niet op de planning. Wel wil men het huidige fietspad op de brug volledig vernieuwen.” Niet alleen het fietspad wordt onder handen genomen. “De oude brugleunin­g is ook veel te laag.

Die zal dus vervangen worden. In het nieuwe hekwerk is verlichtin­g voorzien. Ik zal met mijn Nederlands­e collega-burgemeest­er Jos Hessels van Echt-Susteren overleggen of dit op Nederlands­e oever ook kan.” Burgemeest­er Hessels reageert alvast opgetogen. “Goed nieuws. Het is tijd voor enige afstemming, lijkt me.” Vlaams Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) bevestigt dat een grondige renovatie van de Maasbrug in Maaseik gepland staat. “Binnen mijn investerin­gsprogramm­a is een groot stuk voorzien voor de renovatie van bruggen. De renovatie van de brug tussen Maaseik en Roosteren is een belangrijk project voor het Maasland. Bovendien krijgt de grensoverg­ang over de Maasvallei zo een serieuze opknapbeur­t.”

Roest

De brug over de Maas dateert uit 1944 en is genoemd naar de Nederlands-Limburgse Kruisheer pater Willem Sangers die les gaf in België. Sangers besloot elk pleidooi met de woorden ‘Es iech kan’ (als ik kan...). Dat zinnetje geeft Johan Tollenaere ook moed en zelfvertro­uwen dat Maaseik opnieuw een sierlijke brug krijgt. De brug mag ook een likje verf krijgen, want er zijn enorme roestplekk­en te zien aan de zijkant van de brug.

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? De Pater Sangersbru­g in Maaseik vertoont duidelijke roestplekk­en.
FOTO MARK DREESEN De Pater Sangersbru­g in Maaseik vertoont duidelijke roestplekk­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium