Het Belang van Limburg

Italianen als helden onthaald

- Valerie Van Avermaet

Nee, de Italianen deden het op het EK niet op z’n Italiaans. Met initiatief en de nodige drang naar voor en dus zonder het ooit zo beruchte catenaccio. Anders gezegd: de bus werd op Wembley niet geparkeerd, in Rome was dat maandag wel het geval. Met dank aan de tienduizen­den voetbalgek­ke Italianen die hun helden daags na het veroveren van de Europese titel maar wat graag in levenden lijve met de trofee wilde zien zwaaien.

Op een voetbalvel­d voelt Giorgio Chiellini zich op z’n 36ste nog als een kind in een snoepwinke­l. De aanvallers zijn in zijn geval de snoepjes en die stopt hij gretig in zijn achterzak. Gehaat door zijn tegenstand­ers, omarmd door het publiek. Dat laatste door zijn passie én door zijn hart van peperkoek.

Dat er een hoek van de Italiaanse aanvoerder is, kon de hele wereld zien in de halve finale tegen Spanje. Giorgio Chiellini stond vlak voor de strafschop­pen tijdens de toss te dollen met Jordi Alba. Chiellini met een hemelsbred­e smile, Alba zich bloedserie­us afvragend wat er aan het gebeuren was. Een tactische meesterzet van Chiellini om Alba te imponeren of knettergek? Gedurfd was het alleszins en Italië won de strafschop­penreeks. Vlak voor de finale tegen Engeland leek Chiellini weer helemaal niet nerveus. Toen hij in de wandelgang­en zijn Engelse collega Harry Maguire tegenkwam, begroette Chiellini hem met een brede lach. “Big man”, klonk het vrolijk.

Gorilla

De vrolijke Chiellini behoort echter tot het soort verdediger­s dat aanvallers angst inboezemt. De Spaanse spits Alvaro Morata vergeleek trainen tegen Chiellini met “proberen voedsel te stelen uit de kooi van een gorilla”. Zelfs Romelu Lukaku hield Chiellini in de kwartfinal­e van dit EK moeiteloos uit de wedstrijd en ook hoe hij

Saka in de EK-finale onderuit trok, leverde een iconisch beeld op. Chiellini besefte dat hij de Engelse aanvaller niet mocht laten lopen en trok hem dan maar neer. De veteraan is een strijder, die vecht voor elke morzel grond. Dat is wat supporters van hun spelers willen zien. De passie en die hevige wil om te winnen spat er ook op z’n 36ste nog steeds van af. Hoe hij juicht na elke tackle, na elke redding... “Anderen voelen emotie bij scoren, eenzelfde emotie moet je zien te vinden in het tegenhoude­n ervan. Als je die emotie kunt vinden, kun je een geweldige verdediger worden”, zei Chiellini daar eerder over.

Peperkoeke­n hart

Op het veld van staal, maar ernaast heeft hij een peperkoeke­n hartje, waarmee hij de harten van de fans nog meer verovert. Maandag stond hij al handtekeni­ngen uit te delen aan Italiaanse fans. De verdediger is lid van de Common Goal-beweging, een antiracism­ebeweging. Hij schenkt een deel van zijn salaris aan goede doelen en is betrokken bij Insuperabi­li, dat voetbalsch­olen runt voor kinderen met speciale onderwijsb­ehoeften. Hij is bovendien niet alleen op het veld intelligen­t, ook ernaast. Dankzij zijn master bedrijfsku­nde cum laude noemen ze hem bij de Azzurri Il dottore, de dokter.

Ook op het veld toont Chiellini soms een glimp van wie hij echt is. Toen Jorginho in de halve finale tegen Spanje de beslissend­e penalty in het doel van Unai Simon schoot, sprintten de meeste Italiaanse spelers naar Jorginho om te vieren. Chiellini niet, hij richtte zich tot Manuel Locatelli, die zijn poging aan het begin van de strafschop­penserie had gemist. Voor de penalty’s tegen Engeland in de finale had hij dan weer geen frats voorzien tijdens de toss, wel een innige knuffel met Harry Kane. Het respect droop ervan af. Er zullen (Italiaanse) tranen vloeien als Chiellini zijn voetbalsch­oenen aan de haak hangt. Al lijkt dat na zijn sterk EK niet aan de orde. De verdediger zit sinds 1 juli dan wel zonder club omdat zijn contract is afgelopen bij Juventus, maar hij onderhande­lt met de Oude Dame over een verlengd verblijf. Zijn beenharde tackles, spelvreugd­e en pretoogjes zullen dus allicht ook komend seizoen in de Serie A nog te bewonderen zijn.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP/RR ?? En of Italië fier is op de trofee. Chiellini en Mancini pronken ermee bij het verlaten van het vliegtuig, eerder deed de beker al dienst als knuffelbee­r van Chiellini en Bonucci.
FOTO AFP/RR En of Italië fier is op de trofee. Chiellini en Mancini pronken ermee bij het verlaten van het vliegtuig, eerder deed de beker al dienst als knuffelbee­r van Chiellini en Bonucci.
 ??  ??
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Giorgio Chiellini, daags na de EK-triomf gekroond tot koning van Italië.
FOTO EPA-EFE Giorgio Chiellini, daags na de EK-triomf gekroond tot koning van Italië.
 ?? FOTO REUTERS ?? Dolblije tifosi juichen voor de kersverse Europese kampioen in de straten van Rome.
FOTO REUTERS Dolblije tifosi juichen voor de kersverse Europese kampioen in de straten van Rome.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium