Het Belang van Limburg

“Ik kom terug voor 25ste Tour”

Nog één week en de 24ste Tour van Hilaire Van Der Schueren (73) zit erop. Voorlopig nog geen editie om over naar huis te schrijven. “Cru gesteld, maar onze dokter en osteopaat zijn voorlopig onze beste mannen in de Tour.”

- Bram Vandecapel­le in Andorra

Intermarch­é - Wanty Gobert eindigde amper één keer in de top vijf, zat slechts twee keer in de goeie vlucht en verdiende nog maar zesduizend euro.

Het zit u niet mee deze Tour?

“Dadde. De eerste dag lagen vijf renners van ons tegen de grond. Loïc Vliegen is al naar huis. Zijn knie wordt dinsdag gecheckt door Toon Claes. Georg Zimmermann heeft een breukje in zijn hand, Lorenzo Rota brak een rib. Dan kan je niet tegen die mannen zeggen: Ga eens in de aanval. Het is een Tour van incasseren, wonden likken en improviser­en.”

Is niet elke ploeg gevallen tijdens de eerste drie dagen?

“Klopt. Kijk naar Lotto Soudal: Caleb Ewan kwijt. Die hadden het zich ook anders voorgestel­d.

Maar zij trekken wel elke dag in de aanval.

“Wij hebben een klassement­sman. Onze Louis (Meintjes, nvdr.). Hij staat nu vijftiende. In 2019 eindigde Guillaume Martin twaalfde, maar toen reden we bovendien elke dag in de aanval. Zeg nu zelf: zondag reed 32 man weg, er zat niemand bij van ons.”

Meintjes had een slag kunnen slaan voor zijn klassement.

“Die was zaterdag al mee. Na twintig minuten zei hij in de radio: I’m not good today. Wat kan je daar dan op zeggen? Maar Jan Bakelants moest wel mee zijn. Hij zegt dan: Hilaire, het is niet gemakkelij­k om weg te rijden. Terwijl ze in vier fases zijn weggereden. Zijn beste maat Wout van Aert zat wel in de kopgroep. Als hij in het wiel van Van Aert zit, is hij wel mee.”

In totaal zijn jullie nog geen dertig minuten in beeld geweest.

“Veel te weinig, maar nog eens de omstandigh­eden... Jonas Koch is een renner die normaal al drie keer had meegezeten, maar dan wordt die jongen ziek op de eerste rustdag. Tijdens de lunch was er nog niks aan de hand, in de namiddag krijgt hij opeens 39 graden koorts. Een virale infectie. Naar huis.”

Miserie.

“Naast zijn gebroken rib had Rota een wonde op zijn voet. Die wonde begon te ontsteken. Onze dokter Joost De Maeseneer en osteopaat Nick Vandingene­n hebben al serieus werk moeten leveren.”

De dokter is voorlopig jullie beste man in de Tour?

“Cru gesteld, maar misschien wel juist als ik al die blauwe tape op de rug, nek en ribben van mijn renners zie.”

Jullie kwamen naar de Tour om met Danny van Poppel sprints te winnen, maar hij eindigde nog maar één keer bij de eerste vijf.

“Tja, Danny. Hij heeft nog twee kansen. Stel u voor dat hij vrijdag of zondag de sprint wint, dan is onze Tour geslaagd.”

Is dat niet erg veel whisful thinking?

“Er zijn al veel sprinters naar huis, he.”

Cavendish en Philipsen zijn er nog en sneller.

“Cav wel, maar Philipsen... dat weet ik niet. Die loopt gefrustree­rd rond. Vooraf was hij de eerste sprinter, maar dan komt Merlier erbij en moet hij de sprint aantrekken voor Merlier, die dan ook nog eens wint. Nadien verliest Philipsen elke keer opnieuw. Zou die zich goed in zijn vel voelen?”

Ben je gewoon niet jaloers op Alpecin-Fenix?

“Zeker niet. Die ploeg rijdt geweldig. Proficiat. Vergeet niet dat ik de broers Roodhooft in de koers heb gebracht. Christoph was renner van mij bij Mr Bookmaker. Philip heb ik een kans gegeven als PR-man.”

Is Intermarch­é - Wanty Gobert goed genoeg voor deze Tour?

“We moeten ons versterken met klimmers. Ik zou graag Tiesj Benoot hebben. Mocht hij vrij komen, doe ik direct een bod. Kristoff gaat komen. Hij wordt de vervanger van Van Poppel, die we net als Koch kwijt zijn aan BORAhansgr­ohe.”

Tevreden van Danny van Poppel in deze Tour?

“De eerste keer had hij last van de knie, de tweede sprint was het zijn versnellin­gsapparaat, de derde keer zijn rem. Ik ben gaan checken: met die rem was niks mis, maar toch voelde hij iets.”

Toch nog één opsteker. Na twee weken hebben jullie 760 euro meer verdiend dan Ineos-Grenadiers.

“Maar die mannen gaan ons zeker nog voorbijste­ken. Voorlopig hebben we 6.000 euro verdiend. In 2019 hadden we op dit moment 18.000 euro in kas. Als je de Tourploeg van toen bekijkt: op kopman Guillaume Martin na, waren dat allemaal jongens met een jaarsalari­s tussen 50.000 en 100.000 euro: Dupont, Van Keirsbulck. Nu zitten we in de WorldTour en verdienen onze renners meer, maar ze laten minder zien. Zoek de fout.”

Wat zeggen de sponsors daarvan?

“Die klagen niet.”

Dus Intermarch­é zegt: ‘Goed bezig’?

“Frankrijk is voor hen een belangrijk­e markt. De mensen langs de kant van de weg zien de namen van de sponsors wel. De sponsors zijn blij dat ze in de Tour zijn, maar dat wil niet zeggen dat ik daar tevreden mee ben.”

Wat kan jouw Tour nog goed maken?

“Dat Louis nog wat opschuift in het klassement en Van Poppel binnen de eerste drie sprint op de Champs- Elysées. Zou mooi zijn, toch?”

Wat ga je doen na deze Tour?

“Wij doen geen feestje in Parijs. Zondagnach­t ben ik alweer thuis. Maandag ga ik mijn hond eens uitlaten, naar mijn koeien kijken en de tuin inspectere­n. Wat is er mooier dan de hertjes en konijntjes zien lopen in de velden rond de Bosberg.”

Je bent nu 73. Keer je nog terug?

“Zeker. Volgend jaar mijn 25ste deelname. Dat wil ik meemaken.”

 ?? FOTO BELGA ?? Hilaire Van Der Schueren: “Ik hoop dat Louis Meintjes nog opschuift in het klassement en dat Danny van Poppel in de top drie sprint in Parijs.”
FOTO BELGA Hilaire Van Der Schueren: “Ik hoop dat Louis Meintjes nog opschuift in het klassement en dat Danny van Poppel in de top drie sprint in Parijs.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium