Het Belang van Limburg

Tornados hoopvol naar Tokio

-

En daar is Jonathan Sacoor weer. Zilver op het EK voor -23-jarigen, een plak op een groot toernooi. Maar vooral in het licht van Tokio 2021: een geruststel­lende chrono, 45.17 is zijn op twee na snelste chrono, hij liep niet meer zo snel sinds het WK in Doha 2019. Sacoor: “Ik kom van ver. Maar het komt goed voor Tokio.”

Hij bedoelt: op het EK zaalatleti­ek in Torun dit voorjaar was hij een schim van zichzelf, en verbood zijn Amerikaans­e universite­it in Tennessee hem om af te reizen naar Torun. Hij ging toch, en brak nadien met zijn studie- en atletiekve­rblijf in Amerika. “Ik heb hem gezegd: je kan in Amerika blijven, maar dan zijn je Olympische Spelen naar de vaantjes. Hij nam een zeer moeilijke beslissing, maar wel de juiste”, zegt Jacques

Borlée, Sacoors persoonlij­ke coach en estafettec­oach van de 4x400m. “Ik ben niet kwaad omdat Jonathan naar de States is gegaan. Ik ben wel triest om wat er daar is gebeurd. Toen Kevin en Jo vroeger in Amerika verbleven, volgde Ken Harnden (de Amerikaans­e universite­itscoach) mijn programma’s. Met Jonathan Sacoor volgde hij die niet meer, hoewel ik hem als mijn broekzak ken.” Borlée schaafde vooral aan de technische details. Op 30 juli start het olympische atletiekpr­ogramma. “We jagen ons niet op. Ik ben niet ongerust voor Tokio.”

Zorgen

Enkele weken geleden maakte hij zich wél zorgen, zegt de coach, maar dan vooral over Kevin Borlée en Camille Laus, vaste waarden bij respectiev­elijk de Belgian Tornados, Belgian Cheeahs en de gemengde 4x400m. Week na week, meeting na meeting raakte het duo geen poot meer vooruit, met tijden waarvan je je afvroeg of het ooit nog zou goedkomen. Het gevolg van de vaccinatie, zegt Jacques Borlée. “Niemand reageert op dezelfde manier maar een van de factoren bij topatleten is hun staat van vermoeidhe­id. Kevin en Camille kwamen net terug uit een reeks wedstrijde­n, in de warmte, en reageerden fel. Zes weken hadden ze last. Zes weken, begin maar. Op training waren ze er helemaal niet meer bij, ik werd gek toen ik hun chrono’s zag. Maar dat kon ik hen niet zeggen. Ik moest kalm blijven, hen vertrouwen geven. Dylan had ook last maar minder.” Afgelopen weekend in Frankrijk liepen Kevin (45.56) en Dylan (45.78) hun beste seizoensti­jd. Het is van 2018 geleden dat ze in een individuel­e 400m sneller Kortom, hoopgevend.

Evenwichti­g lopen

liepen.

Wie dit seizoen nog niet liep is Jonathan Borlée. In theorie de allersnels­te 400-meterloper, maar die chrono dateert van de Spelen van 2012. Dit seizoen kende hij opnieuw blessurezo­rgen. Jacques Borlée: “Zijn lichaam bleek uit balans, hij loopt nu met een hieltje. Op z’n 32ste hebben we hem weer in evenwicht moeten leren lopen, dat begon bij de positie van zijn voet. Hij was ongeloofli­jk ongerust, maar we hebben het met de medische staff onder controle kunnen krijgen. Hij komt terug.” In Tokio is hij ‘supersub’ - hij is geen basispion van de 4x400m, maar zal mogelijk worden ingezet als een soort joker. “Ik heb als coach één groot geluk: deze groep stuwt elkaar naar boven.”

 ?? FOTO BELGA ?? Jonathan Sacoor behaalde afgelopen weekend zilver op het EK voor -23-jarigen en liep zijn snelste chrono in twee jaar.
FOTO BELGA Jonathan Sacoor behaalde afgelopen weekend zilver op het EK voor -23-jarigen en liep zijn snelste chrono in twee jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium