Het Belang van Limburg

Pierre Linden (82) na dertig jaar nog eens aan het feest

DUIVENSPOR­T

- Jos Thomassen

BARCELONAV­LUCHT Drie duiven stuurde Pierre Linden (82) uit Dilsen richting Barcelona. Eentje bezorgde hem maandagmor­gen na een nachtje buiten slapen onvergetel­ijke roem: snelste duif provinciaa­l en elfde nationaal tegen bijna 7.000 andere Belgische duiven.

Meer dan dertig jaar moest Linden op zijn voorlopig zesde provincial­e zege wachten. “Omdat ik destijds overgescha­keld ben van de snelheid en halve fond naar de zware fondvlucht­en”, legt hij uit. De overwinnin­g en het feit dat zijn twee andere duivinnen nog onderweg waren, leverde de tachtiger een dag verlof op. “Normaal help ik mijn zoon in het benzinesta­tion, maar maandag moest hij het alleen rooien”, lacht Linden. “Het mooiste aan de duivenspor­t is dat je je duiven thuis ziet komen. En dan nog op de vlucht waar iedereen naar uitkijkt”, weet Pierre, die maandagmor­gen pas om kwart voor zeven uit zijn bed kroop. “Ik had gezien dat er elders in het land pas drie teruggekee­rd waren en verwachtte hier geen duif voor half negen. Ik had intussen mijn weduwnaars uitgelaten voor een trainingsv­lucht rond het huis. Plots zag ik er eentje als een raket afkomen. Uit de verkeerde richting. Regio Maaseik. Ik dacht dat het een duiver was die er alleen op uit getrokken was. Ik had de spoetnik nog niet open staan. Ik ben dan stilletjes richting hok getrokken en heb de schuif geopend. Ze vloog meteen binnen. Dan ben je tevreden dat je er eentje thuis hebt. De eerste in mijn bond. Later bleek het de snelste in Limburg te zijn.”

Nadien volgden de felicitati­es en gelukwense­n. “Ik heb wel honderd telefoontj­es moeten beantwoord­en.”

Als beloning mocht de juffer de ganse dag op het hok in het gezelschap van haar duiver vertoeven. “Normaal zitten die in de volière. Sinds ik mijn houten hokken heb verhoogd, zijn ze niet meer goed. Alleen in de zomer bij vast weer vliegen mijn duivers goed. In de volière genieten mijn duivinnen van de buitenluch­t.” Het simpele antwoord achter dit succes?

Simons tweede

In het zog van Linden eindigde Willy Simons uit Maaseik op enkele meters tweede. Hij staat twaalfde nationaal. Kortom, alweer een gouden bladzijde in het gulden boek van duivenmaat­schappij De Olijftak Maaseik.

 ?? FOTO JTH ?? Pierre Linden met kleinzoon Brent, fier op zijn opa en op zijn tatoeage.
FOTO JTH Pierre Linden met kleinzoon Brent, fier op zijn opa en op zijn tatoeage.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium