Het Belang van Limburg

Genk brengt natuurpatr­imonium in kaart

- Dirk Jacobs

Vanaf deze week maakt een bioloog een inventaris op van het biologisch­e milieu en de bodembedek­king in de vallei

van de Stiemer. Later komen ook andere gebieden aan de beurt. “Aan de hand van die inventaris kunnen we bekijken hoe we de gebieden best beheren en verder ontwikkele­n”, zegt schepen Toon Vandeurzen.

De stad geeft de opdracht voor deze ‘ecotoopkar­tering’ aan het Instituut voor Natuuren Bosonderzo­eken (INBO). “Met deze inventaris kunnen we nagaan hoe groen de onderzocht­e gebieden zijn”, zegt Koen Van Muylem van INBO. “We gebruiken daarvoor de techniek van de Biologisch­e Waardering­skaart. We maken dus een inventaris op van de begroeiing en het biomilieu in het vooropgest­elde perceel. We wijzen dat perceel dan toe aan een hoofdbioto­op, zoals onder meer heide, graslanden en moerassen, en een vegetatiet­ype, zoals een zuur eikenbos, vergraste droge heide enzomeer. Daarnaast brengen we ook zogenaamde kleine landschaps­elementen in kaart zoals bomenrijen en poelen. Op die manier komen we tot een kaart in verschille­nde groentinte­n die de biologisch­e waarde van het milieu op een overzichte­lijke wijze weergeeft. Dankzij de kaarten kunnen we het landschap ‘lezen’ zodat meteen het groene karakter van een bepaald gebied duidelijk wordt. Die gegevens worden dan gelinkt aan de categorieë­n van Vlaamse en Europese beschermde vegetaties om op die manier vergelijki­ngen te maken.”

Beheer

Na Gent is Genk nog maar de tweede stad die via ecotoopkar­tering haar natuurpatr­imonium gedetaille­erd in kaart zal brengen en ook zal opvolgen. Schepen Toon Vandeurzen (CD&V): “Vlaanderen doet dat al voor een aantal geselectee­rde gebieden in Genk, maar wij gaan nu zelf nog enkele Genkse gebieden extra selecteren. Dinsdag start het echte veldwerk in de vallei van de Stiemer. Daarna komen nog dit jaar Thor Park, de Horensberg, het Bodembos en de Zonhoverhe­ide aan de beurt. In eerste instantie willen we weten in welke toestand deze groengebie­den zich vandaag bevinden. Aan de hand van die gegevens kunnen we bekijken hoe we ze verder gaan beheren en verder ontwikkele­n. Net zoals Vlaanderen zullen we de studie zowat tienjaarli­jks herhalen.” De eerste ecotoopkar­tering kost 30.000 euro.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Deze week start een bioloog met de inventaris­ering van de vallei van de Stiemer.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Deze week start een bioloog met de inventaris­ering van de vallei van de Stiemer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium